Bademi su često prvi izbor kada želimo zdravu grickalicu – puni su proteina, vlakana, vitamina i zdravih masti. Ipak, mnogi ne obraćaju pažnju na količinu koju pojedu u jednom sjedenju, a to može umanjiti sve benefite ove namirnice.
Nutricionisti se slažu da je optimalna dnevna porcija badema između 30 i 40 grama, što je otprilike 23 do 40 komada, zavisno od veličine. “Tih 30 grama sadrži 164 kalorije, 6 grama proteina, 14 grama masti (samo 1 gram zasićenih), 6 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana i 1 gram šećera”, objašnjavaju stručnjaci.
Iako su masti u bademima uglavnom mononezasićene i pomažu snižavanju lošeg LDL holesterola dok podižu dobar HDL, problem nastaje kada se unese previše. Višak kalorija i masti može dovesti do debljanja, a probavni sistem često reaguje nadutošću, grčevima ili proljevom, posebno kod osoba koje inače ne konzumiraju puno vlakana.
Bademi su bogati i mineralima poput magnezijuma, fosfora, mangana i vitamina E, ali prevelike količine mogu poremetiti ravnotežu u organizmu. Na primjer, višak mangana može ometati apsorpciju gvožđa.
Praktični savjeti kažu da 30 grama badema odgovara maloj šaci ili maloj činiji, a dobro je bademe unaprijed podijeliti u manje posudice kako bi se izbjeglo nesvjesno prejedanje. Idealno vrijeme za uživanje u bademima je kao međuobrok ujutro ili popodne, dok kasno večernja konzumacija može poremetiti probavu i san.
Različiti oblici badema – sirovi, suvo prženi, soljeni ili zaslađeni – zahtijevaju dodatnu pažnju: soljeni donose više natrijuma, zaslađeni više šećera, a bademov maslac se lako pojede u većim količinama nego što mislimo.
Zaključak nutricionista je jasan: bademi su zdravi i korisni, ali samo ako se jedu u umjerenim količinama. Jedna šaka dnevno je dovoljna – puna činija može biti previše.
(Vijesti.ba)

