Naslovnica Magazin Latvijska plava krava spašena od izumiranja

Latvijska plava krava spašena od izumiranja

63

Ako mladunče bilo koje boje izgubi majku ili se od nje odvoji, plava krava uzet će ga i odgojiti kao svoje

Nekada rijetke krave svijetloplave ili tamnoplave boje kože opet se mogu vidjeti na pašnjacima u latvijskim selima, uz bok uobičajeno smeđim govedima ili onima s crnim ili bijelim tačkama. Ova jedinstvena i izdržljiva vrsta tokom sovjetske ere skoro je dovedena do izumiranja, ali u zadnjih par desetljeća ponovno je postala simbol latvijskog nacionalnog identiteta, prenosi Hina.

“Najgori dani za njih su prošlost. Plave krave su divne i jedinstvene, drago mi je da možemo vidjeti njihov napredak”, rekao je Arnis Bergmanis, direktor životinjskog parka Circuli, za AFP.

Godine 2000. u Latviji je bilo samo 18 plavih krava, dok ih je danas oko 1500 – punokrvnih i miješanih. Ove krave izvorno su se nalazile samo na baltičkoj obali u regiji Kurzeme, ali sve su popularnije i u unutrašnjosti.

“Rado ćemo pomoći svakom novom farmeru i vlasniku gostinjskih kuća da dobiju svoju plavu kravu”, izjavio je Bergmanis.

Seoski gostioničari nabavljaju je kao turističku atrakciju, dok farmeri plavu kravu u svojim krdima drže zbog njezina izraženog majčinskog instinkta.

“Ako mladunče bilo koje boje izgubi majku ili se od nje odvoji, plava krava uzet će ga i odgojiti kao svoje”, rekao je Bergmanis.

Kada su tokom sovjetske ere vladali komunisti, masovna proizvodnja govedine i mlijeka bila je od velike važnosti. Preferirali su obična goveda pa je plava krava došla do ruba izumiranja.

Iako zvuči nevjerovatno, ovu vrstu je od izumiranja spasilo kazalište. Nakon jako popularne predstave Plavi, koju je prije pedesetak godina postavio latvijski dramaturg Gunars Priede, ova posebna goveda u svijesti javnosti postala su simbol nestajućeg nacionalnog identiteta.

U 2006. godini farmeri, znanstvenici i entuzijasti osnovali su Udrugu plave krave kako bi očuvali vrstu. Istovremeno je vlada vlasnicima plavih krava nudila posebne subvencije.

Plave krave proizvode manje mlijeka od prosječnog goveda, oko 5000 litara po kravi, dok govedo vrste Holstein godišnje proizvede 8000 litara. Latvijci kažu da im je, međutim, mlijeko zdravije i hranjivije.

“Ova goveda ističu se i po mogućnosti preživljavanja u grubim uvjetima. Jaka, samostalna i robusna plava krava može cijelu godinu živjeti vani, čak i tokom zimskih mrazova, što mnoge druge vrste goveda ne mogu izdržati”, rekla je za AFP Daiga Simkevica, predsjednica Udruge plavih krava.

Udruga plavih krava svake godine organizira seminar za farmere, brižno vodi evidenciju kako bi se izbjeglo parenje srodnih jedinki, radi na rastu populacije i istražuje vrstu.

“Nadamo se da ćemo u budućnosti provesti punu DNA analizu kako bismo identificirali gene koji su jedinstveni za plavu kravu. Nikad nismo zabilježili slučaj virusa leukoze goveda kod plavih krava pa se nadamo da ćemo otkriti gene zaslužne za to kako bismo mogli pomoći drugim kravama”, dodala je Simkevica.

Prethodni članakU Hrvatskoj zabilježena 7.333 nova slučaja koronavirusa, preminulo 37 osoba
Naredni članakU Australiji su masovno protiv Đokovića: “Kao da nam je neko pljunuo u lice”