Naslovnica Bosna i Hercegovina Macron: Moramo ponuditi Zapadnom Balkanu iskrene prilike za pridruživanje EU

Macron: Moramo ponuditi Zapadnom Balkanu iskrene prilike za pridruživanje EU

50

Macron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta

Na početku frnacuskog predsjedavanja Evropskom unijom, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da EU mora preispitati svoje odnose sa Zapadnim Balkanom i ponuditi “iskrene” prilike za pridruživanje bloku.

Macron kaže da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta.

– Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo da razmišljamo o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji – kazao je Macron.

– Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope. Zato konferenciju o budućnosti Evrope treba povezati sa konferencijom o Zapadnom Balkanu – dodao je frncuski predsjednik.

Macron je rekao da zemlje Evropske unije moraju zajedno raditi na novom sporazumu o stabilnosti i sigurnosti o kojem bi potom mogle razgovarati s Rusijom.

Osvrćući se na “napore destabilizacije” na kontinentu, Macron je, govoreći dok Francuska počinje predsjedavati EU, rekao da Evropa želi pronaći politički odgovor na sukob u Ukrajini.

– Sigurnost našeg kontinenta ne smije biti upitna – rekao je Macron misleći na Rusiju i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene sigurnosne standarde.

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je doputovao u Kijev na razgovore, upozorio da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u “vrlo kratkom roku”.

EU također mora predložiti novi savez afričkim zemljama, rekao je on, dodajući da će EU i afričke zemlje o tome razgovarati na samitu u februaru.

Prethodni članakNavijači se mogu prijaviti za ulaznice Svjetskog prvenstva 2022
Naredni članakIzrael razmatra ukidanje covid-potvrda: “Nemaju utemeljenja u medicini i siju paniku”