Naslovnica Svijet Macronova protukandidatkinja obećala kazne za nošenje marame

Macronova protukandidatkinja obećala kazne za nošenje marame

58

Govoreći za radio RTL, Le Pen je objasnila kako će se sprovesti obećanje da će zabraniti nošenje marame na svim javnim prostorima, rekavši da će to sprovoditi policija na isti način kao i nošenje pojasa u automobilima

Francuska krajnje desničarska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen obećala je u četvrtak da će izreći novčane kazne muslimanima koji nose marame u javnosti, dok su kandidati dali posljednji pritisak na glasanje tri dana prije izbora koji se smatraju sve neizvjesnijim.

Predsjednik Emmanuel Macron ostvario je značajnu prednost uoči prvog kruga izbora u nedjelju, ali Le Pen je smanjila razliku i smatra da ima realne šanse da pobijedi u drugom krugu 24. aprila.

S obzirom da se tradicionalne francuske desničarske i ljevičarske stranke suočavaju s izbornom katastrofom, kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon je na putu da bude treći i još uvijek vjeruje da se može uvući u drugi krug.

Govoreći za radio RTL, Le Pen je objasnila kako će se sprovesti obećanje da će zabraniti nošenje marame na svim javnim prostorima, rekavši da će to sprovoditi policija na isti način kao i nošenje pojasa u automobilima.

– Ljudi će biti kažnjeni na isti način kao što je nezakonito nevezivanje pojasa. Čini mi se da je policija itekako u stanju da provede ovu mjeru – rekla je ona.

Le Penova je rekla da će iskoristiti referendume kako bi pokušala izbjeći ustavno osporavanje mnogih zakona koje je predložila na osnovu toga da su diskriminatorni i krše lične slobode.

Prethodni zakon u Francuskoj koji je zabranjivao nošenje vjerskih simbola u školama ili pokrivanje cijelog lica u javnosti bio je dozvoljen na osnovu toga što se odnosio na sve građane i u određenim okruženjima.

Le Pen, 53, ublažila je svoju antiimigracionu retoriku tokom ove godine i umjesto toga se fokusirala na potrošnju domaćinstava, čime je bliža vlasti nego ikada, pokazuju ankete.

Najnovija istraživanja pokazuju da je ona blizu centriste Macrona ako njih dvoje dođu na prvo mjesto u prvom krugu glasanja u nedjelju.

Drugi krug izbora zakazan je za 24. april, a prosjek anketa pokazuje da Macron ima blago vodstvo od 54 posto naspram 46 posto Le Pen.

Prethodni članakBOSANSKA KRUPA: U TOKU REALIZACIJA VRIJEDNOG PROJEKTA URBANIZACIJE U CENTRU GRADA
Naredni članakŠta je afazija, bolest s kojom se bori Bruce Willis: “Vi ste i dalje vi, ali ne zvučite kao vi”