Naslovnica Svijet Medvedčuk je uhvaćen u uniformi ukrajinske vojske, zbog toga bi mogao jako...

Medvedčuk je uhvaćen u uniformi ukrajinske vojske, zbog toga bi mogao jako zažaliti

25

Medvedčuk je bogataš u kojeg su u Ukrajini nazvali „agent Kremlja“. Bio je je jedan od lidera proruske stranke Opozicijska platforma za život te se zalagao protiv pridruživanja Ukrajine EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su uhvatili Putinovog prijatelja Viktora Medvedčuk (67). Zelenski je na Instagram profilu objavio fotografiju Medvedčuka maskirnoj vojnoj uniformi i lisicama. Medvedčuk je bio u bijegu od februara. Prije toga ukrajinske vlasti odredile su mu kućni pritvor.

Medvedčuk je bogataš u kojeg su u Ukrajini nazvali „agent Kremlja“. Bio je je jedan od lidera proruske stranke Opozicijska platforma za život te se zalagao protiv pridruživanja Ukrajine EU. Tražio je ekonomsku integraciju s Rusijom.

Prema ukrajinskim medijima on je bio najbolji Putinov prijatelj u Ukrajini, a navodno je bio tajni suvlasnik TV stanica  koje su promovirale približavanje Rusiji. Službeno te su TV stanice  pripadale Medvedčukovom prijatelju koji nije imao novac za preuzimanje i financiranje proruskih TV stanica, a Medvedčuk je u njihovom programu bio čest gost te je poticao širenje prijateljstva prema Putinu.

Foto: Instagram

Procjene ukrajinskih medija govore da je u 2019. godini bogatstvo Medvedčuka doseglo 78 miliona  dolara, ali treba voditi računa da je više kompanija u nekretninskom biznisu, naftnom i plinskom poslovanju prebacio na suprugu.

O bliskosti Putina s ukrajinskim bogatašem govori i činjenica da je kum njegove najstarije kćeri.

Protiv Medvedčuka u Ukrajini se vodi istraga zbog izdaje tj. njegove uloge oko aneksacije Krima 2014. godine, za što mu prijeti kazna zatvora do 15 godina. Navodno je aktivno pomagao Rusima u aneksaciji te im prodavao ili predavao nacionalne resurse. S obzirom da je sada uhapšen  prerušen u uniformu sudit će mu se prema vojnim zakonima.

Zelenski je u objavi zahvalio ukrajinskim tajnim službama te je najavio mogućnost njegove razmjene za Ukrajince u ruskom zarobljeništvu.

Nisvet Jusić
Prethodni članakPolicija u Hrvatskoj objavila uznemirujuće fotografije: Pomozite nam da identifikujemo tijela
Naredni članakPrevrnuo se kamion s rudarima, 18 je poginulih, među njima i jedno dijete