Naslovnica Bosna i Hercegovina “Merhamet” Švedske obezbijedio 76.000 KM za narodne kuhinje u BiH

“Merhamet” Švedske obezbijedio 76.000 KM za narodne kuhinje u BiH

60

Troškovi naših kuhinja su umnogome porasli, pa nam je svaka pomoć dobro došla

”Merhamet“ Švedske obezbijedio je 76.000 KM za sve narodne kuhinje u Bosni i Hercegovini koje djeluju pod okriljem Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet“, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima predsjednika HO “Merhamet“ MDD Kenana Vrbanjca, radi se o značajnoj pomoći iz Švedske, s obzirom na to da ”Merhamet“ svakodnevno hrani oko 8.000 socijalno ugroženih građana u svojoj 41 kuhinji i njihovim punktovima širom zemlje.

“Pomoć iz ‘Merhameta’ Švedske stigla je u pravo vrijeme, s obzirom da su u našoj zemlji poskupile namirnice koje su našim kuhinjama neophodne za pripremu obroka za toliki broj naših korisnika i njihovih porodica. Troškovi naših kuhinja su umnogome porasli, pa nam je svaka pomoć dobro došla, kako bismo našim korisnicima obezbijedili redovne i kvalitetne obroke”, kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da je “Merhamet“ u 2020. godini svojim korisnicima pripremio i podijelio blizu 1.500.000 obroka, čija je vrijednost iznosila više od 4.345.000 KM te da će, kada se sumiraju rezultati za 2021. godinu, te cifre biti otprilike iste ili čak veće.

“Merhamet’ Švedske, zahvaljujući njegovom predsjedniku Fehimu Haliloviću, je naša najaktivnija organizaciona jedinica u inozemstvu. Uz pomoć naše dijaspore i džemata u toj zemlji, ‘Merhamet’ Švedske je i nove godine obezbijedio značajnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ova pomoć na naše narodne kuhinje je samo kruna sveukupne pomoći u ovoj godini“, dodao je Vrbanjac.

“Merhamet“ Švedske je nedavno obezbijedio pomoć od 120.000 švedskih kruna za porodice u BiH čiji su domovi stradali u najnovijim poplavama. Tim novcem kupljeni su električni šporeti i bogati prehrambeni paketi za 40 porodica u četiri bh. općine koje su najviše pogođene tom elementarnom nepogodom.

Isto tako, uz pomoć svojih partnerskih organizacija, “Merhamet“ Švedske je u ovoj godini, tokom mjeseca ramazana, obezbijedio pomoć vrijednu 172.000 KM za nabavku 6.550 ramazanskih paketa i 350 bajramskih paketa koji su podijeljeni socijalno ugroženim porodicama, uglavnom povratničkim porodicama u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Prethodni članakRoma obustavila prodaju ulaznica za tri naredna domaća meča
Naredni članakRat za mrtve: Milionski monopol nad preminulim od korone