Naslovna Magazin Milijarder poklonio cijelo svoje bogatstvo prije smrti

Milijarder poklonio cijelo svoje bogatstvo prije smrti

Od admin
A+A-
Resetiraj

Milijarder Charles “Chuck” Feeney je poklonio cijelo svoje bogatstvo potrebitima prije smrti. On je utjelovljenje biblijskog načela da je blaženije davati nego primati.
Ovaj čovjek nije bio samo milijarder; bio je čovjek koji je znao tajnu ispunjenog življenja – davanje cijelim srcem. Preminuo je mirno u 92. godini u San Franciscu, a njegov život govori bogatu priču, ne o gomilanju bogatstva, već o njegovom velikodušnom davanju.

Odrastajući u pandžama Velike depresije, Chuckovi irsko-američki roditelji urezali su u njega vrijednosti koje su učvrstile čvrst moral i radnu etiku.
Njegov uspon u poslovnoj sferi, posebno nakon suosnivanja Duty Free Shoppersa, bio je nevjerojatan. Ipak, pravi sjaj nije bilo njegovo stečeno bogatstvo, već način na koji ga je odlučio koristiti.

“Imao sam jednu ideju koja mi se nikada nije promijenila – da biste trebali koristiti svoje bogatstvo za pomoć ljudima”, iskreno je napisao Chuck u svojoj biografiji, osjećaj koji je doista postao okosnica njegovih filantropskih pothvata.
On nije samo izgovorio ove riječi; živio ih je. Preko The Atlantic Philanthropies, svoje dobrotvorne organizacije, velikodušno je usmjerio više od 8 milijardi dolara u svrhe diljem svijeta, dotičući živote u Sjedinjenim Državama, Republici Irskoj, Britaniji, Sjevernoj Irskoj, Australiji, Južnoj Africi, Vijetnamu, Bermudama i Kubi.

Vrhunski primjer davanja
To nije bila samo disperzija bogatstva, već promišljena raspodjela resursa tamo gdje su bili najpotrebniji. Feeney je uložio 3,7 milijardi dolara u jačanje obrazovanja, usmjerio više od 870 milijuna dolara u obranu ljudskih prava i dodijelio više od 700 milijuna dolara za poboljšanje zdravstvenih usluga, utjelovljujući holistički pristup globalnom blagostanju.

Bill Gates, istaknuto ime u tehnologiji, prepoznao ga je kao “vrhunski primjer davanja tijekom života”. I sam Chuck pronašao je radost u ovom načelu, primijetivši: “Mnogo je zabavnije davati dok si živ nego davati kad si mrtav.”
Ono što Chuck ostavlja za sobom vrjednije je od novca – to je nasljeđe ljubavi, brige i nefiltrirane velikodušnosti. Njegovi postupci odražavaju bit ljubavi i čistoće definirane u vjeri, postajući svjetionikom Božje ljubavi prema svima nama.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE