Naslovna BiH Milorad Dodik: Dejtonski sporazum je propao

Milorad Dodik: Dejtonski sporazum je propao

Od admin
A+A-
Resetiraj

On je rekao da je na današnji dan u Dejtonu međunarodno priznata RS.

– Republika Srpska je tada dala saglasnost Srbiji da u ime nje popiše Okvirni mirovni sporazum, rekao je Dodik.

Dodao je da su sporazum potpisale Srbija i Hrvatska, te Bosna i Hercegovina, koja po njegovim riječima, tada nije postojala te da Alija Izetbegović nije imao ovlaštenje da potpiše Sporazum.

– RS nema nijednu godinu od 28 godina nakon Dejtona, u kojem je mogla da se posveti razvoju i stabilnosti, rekao je Dodik dodavši da su stalno pod pritiskom što je, po njegovim riječima potvrdila Rusija.

Rekao je da svjedoci sporazuma nisu imali pravo u miješanje u unutrašnje odnose, što je, kaže Dodik, posebno činila Amerika.

– Danas vidimo da je osnovna intencija bila unitarizacija Bosne i Hercegovine i uništava je RS, rekao je Dodik i dodao da to što BIH postoji duguje Americi i nekim drugim zapadnim zemljama.

On je rekao da imovina, kako je on naziva javna, pripada entitetima.

– To je potvrdio ranije i OHR, jer su entiteti proveli i proces privatizacije. Naš sljedeći korak je da se vrate naše nadležnosti. Kolonijalna uprava služi se lažima i američkim ambasadorom. Arogancija s kojom nastupaju prema RS je dovoljan osnov za naše prispitivanjem za odnose sa američkim i britanskim osobljem ovdje i rekli smo da se nećemo sastajati s tim osobljem, rekao je on i dodao:

– Dejtonski sporazum je propao ili ostao u krhotinama. Nakon imovine bi sve sveli na priču “jedan čovjek jedan glas” koji je neprihvatljiv i neprimjenjiv u okviru Bosne i Hercegovine. Mi danas slavimo međunarodno priznanje, a ne Dejton, rekao je Dodik.

On je rekao da Amerika više nije jedina globalna sila.

– Nama se sviđa pozicija Kine koja se ne miješa u unutrašnje odnose, s druge strane Zapad radi suprotno. RS nije spremna da svoju slobodu isporuči zbog nekog kredita. Zato ćemo mi raditi i sa drugim na ovim prostrima. EU više nije ono što je bila, njen poltronski odnos prema SAD će je dovesti u bezizlaznu situaciju. To više nije optimističko mjesto koje smo gledali ranije. Mi trebamo da gledamo svoj interes. Ako put u EU znači gubljenje nadlažnosti RS, mi odbijamo taj put, rekao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE