Naslovnica Sport Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam odluku suda

Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam odluku suda

64

Ona je ključna za očuvanje integriteta naše zemlje i ostat će jaka unatoč pandemiji, rekao je Hawke

Australski ministar imigracija Alex Hawke pozdravio je odluku suda koji je jednoglasno odbio zahtjev Đokovićevih advokata da se poništi Hawkeaova odluka o ukidanju vize srpskom teniseru. Hawke je istaknuo da je ova odluka u skladu s imigracijskim zakonima koje Australija provodi od početka pandemije.

“Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku Saveznog suda Australije kojom je potvrđeno moje diskrecijsko pravo da u ime javnog interesa oduzmem vizu Novaku Đokoviću”, rekao je Hawke pa dodao:

“Australska imigracijska politika nas je održala sigurnima tokom pandemije i pomogla da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti od korone na svijetu, ali i jednu od najviših stopa procijepljenosti. Ona je ključna za očuvanje integriteta naše zemlje i ostat će jaka unatoč pandemiji.”

Australski premijer: Sad je vrijeme da uživamo u tenisu

O odluci suda da se Đokovića deportira se oglasio i australski premijer Scott Morrison. “Federalni sud Australije jednoglasno je odlučio odbaciti zahtjev gospodina Novaka Đokovića za sudsko preispitivanje kojim se želi osporiti odluka ministra za imigraciju da mu ukine vizu. Ova odluka o otkazivanju donesena je iz razloga zdravlja, sigurnosti i reda, jer je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da se naše granice održe jakima i Australci sigurnima”, rekao je premijer.

“Kao što sam rekao u petak, Australci su podnijeli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti zaštićen. Tokom pandemije, zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najviših stopa procijepljenosti u svijetu. Jake granice su temelj australskog načina života kao i vladavina prava”, dodao je.

“Naša Vlada je to uvijek razumjela i bila je spremna poduzeti odluke i radnje potrebne za zaštitu naših granica. Zahvaljujem sudu na njihovom brzom djelovanju po ovom pitanju te strpljenju svih uključenih dok smo radili na rješavanju ovog problema. Sada je vrijeme da nastavimo s Australian Openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom ljeta”, zaključio je.

Prethodni članakDijelovi SAD-a bilježe najhladniji period u posljednje tri godine
Naredni članakPogoršan kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo, proglašena epizoda “pripravnost”