Naslovnica Bosna i Hercegovina Ministar vanjskih poslova Srbije: Ne možemo prihvatiti rezultate referenduma u Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Srbije: Ne možemo prihvatiti rezultate referenduma u Ukrajini

18

“To bi bilo potpuno suprotno našim državnim interesima, našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica”

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama.

“S druge strane, to bi bilo potpuno suprotno našim državnim interesima, našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica”, rekao je Selaković na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Beta.

Na pitanje šta podrazumijeva plan konsultacija s Ministarstvom vanjskih poslova Rusije koji je potpisan za vrijeme zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, Selaković je kazao kako je riječ o nečemu što se potpisuje od 1996., dakle o tehničkoj stvari koja ove godine, pored toga što sadrži bilateralne i multilateralne konsultacije koje se tiču UN-a ne sadrži kao temu konsultacije sigurnosne politike.

Selaković tvrdi kako su pitanja u vezi s tim dokumentom traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da “pokuša da se disciplinira”.

Prethodni članakBužimski blizanci: “Batine smo dobijali obojica bez diskriminacije” (VIDEO)
Naredni članakUskoro novi asfalt u MZ Ribić Orljani u Bihaću u vrijednosti 300.000 maraka