Naslovnica Unsko-sanski kanton MMF: Najveća kriza sa hranom od 2008. godine

MMF: Najveća kriza sa hranom od 2008. godine

9

Sukob u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva i izazvao najveću krizu sa hranom od globalne finansijske krize 2007. i 2008. godine, a oko 345 miliona ljudi suočava se sa nestašicama koje im ugrožavaju živote, saopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom istraživačkom izvještaju procjenjuje se da se 48 zemalja koje su najizloženije nestašici hrane suočavaju sa ukupnim povećanjem uvoznih troškova za devet milijardi dolara u 2022. i 2023. godini zbog iznenadnog poskupljenja hrane i đubriva nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ovo će istrošiti rezerve mnogih osjetljivih država i onih koje su zahvaćene konfliktima, pošto već imaju finansijske probleme usljed pandemije i poskupljenja energenata, navodi MMF.

– Samo u ovoj godini procjenjujemo da je visokoizloženim zemljama potrebno sedam milijardi dolara za pružanje pomoći najsiromašnijim domaćinstvima – objavili su direktor MMF-a Kristalina Georgijeva i njeni saradnici.

Oni navode da je sukob pogoršao krizu sa hranom koja raste od 2018, djelimično zbog intenziviranja učestalosti i snage klimatskih šokova i regionalnih sukoba.

Prethodni članakPredstavljen projekt “Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH”
Naredni članak(VIDEO) Slunj: Počela izgradnja Spomen parka ‘Dr. Irfan Ljubijankić’