Naslovnica Bosna i Hercegovina Mnogi Ukrajinci prvi put drže oružje u rukama: “Ovo je moja zemlja,...

Mnogi Ukrajinci prvi put drže oružje u rukama: “Ovo je moja zemlja, razumijete?”

50

“Znam pucati samo pojedinačno pa mi je plan kliknuti ovdje i prebaciti se na automatsku vatru”, rekao je, oprezno milujući blistavo oružje. Dobrovoljci imaju nestvaran osjećaj borbe s duhovima koji su se pojavili u donedavno užurbanom gradu

Ukrajinski istoričar Jurij Korčemnij u životu nije pucao iz puške. Ali nije oklijevao pridružiti se desecima drugih i uzeti kalašnjikov iz sanduka koji su dostavljeni tek osnovanim kijevskim dobrovoljačkim jedinicama drugog dana ruske invazije. “Dali su nam puške i evo nas ovdje”, kazao je 35-godišnjak pomalo kisela osmijeha.

Kijevski podvožnjak koji čuva sa šačicom drugih, među kojima ima i starijih od 50 godina, vodi do administrativnog kompleksa ukrajinske vlade. S druge strane cesta vodi do radničke četvrti prepune nebodera u sovjetskom stilu gradnje. Ondje je nekoliko sati ranije bilo pucnjave s malom skupinom ruskih vojnika, prenosi Hina.

Novinari AFP-a vidjeli su pogibiju jednog sredovječnog civila u tom okršaju. Svjedok je rekao da je civil pokošen mecima iz jurećeg ruskog oklopnog vozila. Korčemnij izgleda pomalo nesiguran u svoju ulogu u obrani ukrajinskog glavnog grada.

“Znam pucati samo pojedinačno pa mi je plan kliknuti ovdje i prebaciti se na automatsku vatru”, rekao je, oprezno milujući blistavo oružje. Dobrovoljci imaju nestvaran osjećaj borbe s duhovima koji su se pojavili u donedavno užurbanom gradu.

Volunteer fighters armed with assault rifles patrolled central Kyiv on Friday, ready to defend their country.

Follow live updates. https://t.co/hQc2wYb6r0 pic.twitter.com/n2B2lPrgVL

— The New York Times (@nytimes) February 26, 2022

Na opustjelim ulicama sada se mogu vidjeti skupine nervoznih vojnika i čudnih dobrovoljaca koji cupkaju s noge na nogu i puše. Ali Rusa nema nigdje. Maskirani zapovjednik dobrovoljačke jedinice, koji se predstavio ratnim imenom “Bob”, priznaje da nema pojma gdje Rusi nestanu nakon napada.

“Stvarno ne znam”, kazao je. “Imam jednog ranjenog čovjeka. Ulica je izrešetana mecima. Ali to nisu meci kao iz moje strojnice. Mi imamo manje metke, Rusi koriste mnogo veće.” Ukrajinska vlada pozvala je sve od 18 do 60 godina da uzmu oružje u ruke i pomognu svojoj vojsci.

Padobranski instruktor Roman Bondercev odazvao se pozivu “jer je to bolje nego sjediti kući i ne činiti ništa”. “Ovako me manje strah”, rekao je taj 47-godišnjak. Mehaničar Ruslan Bitsman isto nema nikakvog vojnog iskustva. Ali je ljutit.

“Ovo je moja zemlja, razumijete? Pitate me što mislim o Putinu. Samo stvari koje ne možete objaviti. Jučer sam prvi put uzeo oružje u ruku. Šta možemo? Pokušat ćemo najbolje što možemo”, rekao je.

Prethodni članakRuski parlamentarac: Glasao sam za priznanje Donjecka i Luganska, a ne za bombardovanje Kijeva
Naredni članakSAD šalje Ukrajini značajnu pomoć, Pentagon objavio detalje ruskih napada