Naslovna USK MUP USK upozorava: Učestale internet prevare s bankovnim karticama

MUP USK upozorava: Učestale internet prevare s bankovnim karticama

Od admin
A+A-
Resetiraj

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava prevara sa bankovnim karticama, a u kojima se oštećeni građani žale da su nepoznata lica sa njihovih bankovnih računa obavila online transakcije, odnosno izvršila online plaćanje ili klađenje. Svemu su prethodili različiti zahtjevi prevaranata putem društvenih mreža (facebook, instagram, twitter i dr.) i aplikacija (viber, whatsapp, messenger i dr.) nakon čega su oštećeni davali podatke sa svojih bankovnih kartica. Također, određeni broj prevara se odnosi i na online trgovinu putem platforme OLX u vlasništvu privrednog društva PIK d.o.o. Sarajevo.
S obzirom na to da niti jedna banka, kao ni druga pravna lica od građana putem telefona ili društvenih mreža ne traže podatke sa bankovnih kartica, pozivamo građane na pojačani oprez. Prevare se izvode na takav način da se pojedinim licima šalju obavijesti o dobitku određenih nagrada, a potom se od njih traže lični podaci koji se koriste za prevare.

U prošlosti smo u nekoliko navrata upozoravali na ove negativne pojave, međutim još uvijek je veliki broj onih koji nasjedaju na oglase koji su veoma atraktivni, sa niskim i nerealnim cijenama proizvoda ili osvajanjem online nagrada.
Savjetujemo građanima da se u navedenim sumnjivim slučajevima obrate policiji, da preventivno zaštite tri broja koja se nalaze na poleđini bankovne kartice i koji isključivo služe samo za autorizaciju prilikom online kupovine ili drugog vida transakcija sa tekućih računa, te da na taj način onemoguće prevarante u njihovim namjerama.

Prilikom obavljanja kupovine putem interneta potrebno se dobro informisati o trgovcu koji vrši takvu prodaju te poduzeti dodatne mjere zaštite prije plaćanja ili ustupanja svojih ličnih podataka.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE