Naslovnica Bosna i Hercegovina Na osnovu informacija SIPA-e utvrđeno više od 13 miliona dodatnih poreskih obaveza

Na osnovu informacija SIPA-e utvrđeno više od 13 miliona dodatnih poreskih obaveza

63

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje na počinjenje većeg broja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini u vezi kojih je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 14 izvještaja

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kontinuirano preduzima aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija koje mogu biti od značaja za preduzimanje radnji iz nadležnosti SIPA-e kao i iz domena rada drugih nadležnih institucija, a na osnovu informacija SIPA-e utvrđene su dodatne poreske obaveze u iznosu većem od 13 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“S tim u vezi SIPA je preduzimajući mjere i radnje u skladu sa nadležnostima propisanim članom 62. stav (5) Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti tokom 2021. godine nadležnim organima dostavila ukupno 523 obavještenja o prikupljenim podacima i informacijama za koje je procijenjeno da mogu biti od značaja pri donošenju odluka iz njihove nadležnosti”, saopšteno je iz SIPA-e.

Postupajući po podacima i informacijama iz dostavljenih obavještenja, nadležni organi su tokom 2021. godine preduzimali mjere i radnje iz njihove nadležnosti tokom kojih je utvrđen iznos od 13.667.903,90 KM dodatnih poreskih obaveza u korist budžeta Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje na počinjenje većeg broja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini u vezi kojih je nadležnim tužilaštvima dostavljeno 14 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima i 14 informacija, te je utvrđen veći broj prekršaja propisanih poreskim zakonodavstvom u BiH u vezi kojih je izdato 37 prekršajnih naloga.

“Imajući u vidu značaj ostvarene saradnje koja je jedan od prioriteta u radu SIPA-e, zahvaljujemo se policijskim tijelima i poreskim organima u BiH”, navodi se u saopštenju.

Autor: Fena

Prethodni članakGRAD BIHAĆ POSJETILA DELEGACIJA AUSTRIJSKOG GRADA TRAISKIRCHENA
Naredni članakDoček Nove godine na Times Squareu uprkos porastu novih slučajeva