Naslovnica Unsko-sanski kanton Nacionalni spomenik Kuća Nurije Pozderca biće konačno rekonstruirana

Nacionalni spomenik Kuća Nurije Pozderca biće konačno rekonstruirana

12

Kuća Nurije Pozderca bit će obnovljena u cjelosti. Danas je u Cazinu sa izvođačem radova potpisan ugovor o potpunoj rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika.

Ugovor je vrijedan oko 540.000 KM i predviđa temeljitu rekonstrukciju kompletnog objekta koji datira još iz 1819. godine.

Bilo je zakonskih izmjena i projektiranje je, nažalost, uzelo dosta vremena. Kao i to što su brojne nadležnosti na zavodima za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa kantona i Federacije. Ali, evo danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u dolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predat javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik, objavio je gradonačelnik Cazina.

Potpuno uređenje ovog objekta od ogromnog je značaja za Cazin u svakom smislu jer, osim što je jedan od zaštitnih znakova Grada, ovaj nacionalni spomenik bit će napokon korišten kao nacionalno blago te će doprinijeti i turističkoj ponudi Cazina.

Prve aktivnosti na uvrštavanju ovoga objekta na listi spomenika kulture od značaja za BiH, kao i osiguravanje početnih sredstava za njegovu rekonstrukciju započele su u vremenu kada je u Ministarstvu civilnih poslova BiH funkciju zamjenika ministra obavljao Senad Šepić, Cazinjanin, historičar i jedan od najvećih zagovarača očuvanja kulturnog identiteta našeg kraja i naroda.

Svi radovi trebali bi biti okončani u narednoj godini.

Dodaj komentar:

[gs-fb-comments]

Prethodni članakOgromna šteta na Jahorini – potokom betona zalili “Stazu ljubavi” i Bistricu
Naredni članakUpozorenje građanima: U posljednje vrijeme aktuelna je mrežna krađa identiteta