Naslovnica Bosna i Hercegovina Najavljen hitni sastanak ministara vanjskih poslova EU zbog Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem

Najavljen hitni sastanak ministara vanjskih poslova EU zbog Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem

13

Ministri vanjskih poslova su u New Yorku na godišnjem skupu svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama

Ministri vanjskih poslova Evropske unije održat će hitan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina hiljada Rusa za borbu u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova su u New Yorku na godišnjem skupu svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama, javlja Reuters.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da je Putinova najava – koja je uključivala poteze za aneksiju dijelova ukrajinske teritorije i prijetnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije – pokazala paniku i očaj s njegove strane.

– Ministri moraju da razgovaraju o ovoj prijetnji, da ponove stalnu podršku Ukrajini i da upozore međunarodnu zajednicu o neprihvatljivoj situaciji u koju Putin sve nas dovodi – rekao je Borrell novinarima.

Rekao je da će ministri razgovarati o nastavku vojne podrške Ukrajini i daljim mogućim sankcijama Rusiji.

– Jasno je da Rusija želi da uništi Ukrajinu. Ne dopuštamo da nas plaše – rekao je Borrell.

Borrell je rekao da iako EU podržava Ukrajinu, ona “ne učestvuje u ratu, mi nismo ratoborni”. Rekao je da se ne planira sastati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom dok su obojica ove sedmice u New Yorku.

Prethodni članakAmbasada SAD: Ovosedmična hapšenja su pozitivan korak
Naredni članakDenis Bećirović napustio Pressing N1 nakon prvog pitanja