Naslovnica Magazin Nakon 130 godina otvoren kovčeg koji je bio zakopan ispod statue generala...

Nakon 130 godina otvoren kovčeg koji je bio zakopan ispod statue generala Leeja

61

Bakarna kutija pronađena je u ponedeljak, a bila je ugrađena u kameno postolje statue generala Roberta E. Leeja, koji je komandovao vojskom Sjeverne Virginije tokom krvavog sukoba između Sjevera i Juga

Vremenska kapsula zakopana prije 130 godina u postamentu statue generala Konfederacijske vojske u američkom građanskom ratu otkrila je u utorak svoje tajne – u njoj su arheolozi pronašli metke, dugmad i novac iz tog perioda, zajedno s drugim artefaktima, prenosi AFP.

Bakarna kutija pronađena je u ponedeljak, a bila je ugrađena u kameno postolje statue generala Roberta E. Leeja, koji je komandovao vojskom Sjeverne Virginije tokom krvavog sukoba između Sjevera i Juga.

Leejeva bronzana statua podignuta je 1890. godine u Richmondu, gradu u Virginiji koji je bio glavni grad robovlasičkog juga tokom građanskog rata. Statua je uklonjena u septembru ove godine, zajedno uz nekoliko drugih spomenika Konfederacije uklonjenih posljednjih mjeseci.

Vremensku kapsulu su u utorak otvorili konzervatori u Odjelu za historijske resurse u Richmondu i sadržaj je bio u relativno dobrom stanju, jer je pretrpio samo malo oštećenja vodom.

– U boljem je stanju nego što smo očekivali – rekla je Kate Ridgway, državni arheološki konzervator, na ceremoniji tokom koje je kutija veličine 35x35x20 centimetara otvorena pred televizijskim kamerama uživo.

Članak iz 1887. u novinama u Richmondu navodi neke od predmeta skrivenih u vremenskoj kapsuli i oni se poklapaju s nekima pronađenim u utorak.

Novinski članak spominjao je ono što bi bila rijetka fotografija ubijenog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1865. u njegovom kovčegu, ali takva fotografija nije pronađena.

Pronađena je gravura iz časopisa Harper's Weekly-a od 29. aprila 1865. koja prikazuje ženu koja plače pored Lincolnovog kovčega.

Nekoliko metaka iz građanskog rata poznatih kao Minie loptice takođe je pronađeno u kapsuli, zajedno sa komadom drveta sa metkom zaglavljenim u njemu.

Tu je također i fragment granate za koji se tvrdi da je iz bitke kod Fredericksburga iz 1862. godine.

Mala zastava Konfederacije i masonski simbol isklesan od drveta takođe su pronađeni u koverti.

Drvo korišteno za rezbarije navodno potiče o od drveta koje je raslo iznad groba drugog poznatog generala konfederacijske vojske, Thomasa “Stonewall” Jacksona.

U kutiji su pronađene i novčanice Konfederacije, dugmad sa pečatom države Virginije i 12 bakarnih novčića.

Kutija je sadržila i Bibliju u crnom kožnom povezu i izdanje knjige iz 1884. koju je napisao Carlton McCarthy pod naslovom “Detalji o životu vojnika u vojsci Sjeverne Virginije”.

Copper coins, rubber bands, a Bible, Confederate money and more. Historians open time capsule unearthed from the site of a statue of Robert E. Lee in Richmond, Virginia. https://t.co/vuq8sETAvU pic.twitter.com/ZWNxCs5bb2

— The Hill (@thehill) December 28, 2021

Komemorativni graničnik sa likom generala Leeja nađen je u knjizi.

U kapsuli su pronađeni i vodič za Richmond iz 1881. godine, almanah iz 1887. godine, brojni masonski dokumenti i izvještaji Privredne komore Richmonda iz 1886. i 1887. godine.

Leejeva statua u Richmondu postala je meta protesta za rasnu pravdu prošle godine nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je ubio bijeli policajac u Minnesoti.

Prethodni članakLiverpool u problemima: Nema ko igrati ni voditi ekipu, trening centar zatvoren
Naredni članakMitropolit dabrobosanski Hrizostom: Božić je i praznik našeg porodičnog i društvenog zajedništva