Naslovnica Bosna i Hercegovina Nakon sramnih uvreda na račun aktivistice Emine Veljović oglasila se i misija...

Nakon sramnih uvreda na račun aktivistice Emine Veljović oglasila se i misija OSCE-a u BiH

65

Podsjećamo, jučerašnja Javna rasprava u Mostaru o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH prekinuta je vrijeđanjem aktivistice i pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini

Nakon najprizemnijih i seksističkih uvreda na račun aktivistice Emine Veljović koje je jučer izrekao Filip Kozina, vlasnik male hidroelektrane u Općini Prozor – Rama, oglasila se i misija OSCE-a u BiH.

“Najoštrije osuđujemo seksističke uvrede i napad na direktoricu Aarhus centra Eminu Veljović tokom javne rasprave 19. januara u Mostaru. Aarhus centri i ekološki aktivisti su ključni partneri u važnim raspravama o uticaju malih hidroelektrana na okoliš”, poručili su iz OSCE-a.

Podsjećamo, jučerašnja Javna rasprava u Mostaru o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH prekinuta je vrijeđanjem aktivistice i pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

“Predstavnik investitora Filip Kozina, inače vlasnik male hidroelektrane u Općini Prozor – Rama, u nedostatku argumenata, počeo je svoj bahati i bezobrazni nastup prema kolegici Emini Veljović, okolišnoj pravnici Aarhus centar u Bosni i Hercegovini. Ovaj gospodin Kozina, koji za sebe kaže da je po zanimanju kočijaš, nije prestajao s uvredama ni nakon molbi i upozorenja uposlenika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, kazali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i dodaju da najopštije osuđuju uvrede upućene aktivistici.

Poslušajte kakve je sve uvrede na račun aktivistice Veljović izrekao Kozina…

I iz Centra za životnu sredinu najoštrije su osudili jučerašnji napad i vrijeđanje pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je samo jedan u nizu napada kojima su ekološki aktivisti širom BiH svakodnevno izloženi zbog svog djelovanja i rada. Našoj kolegici Emini Veljović pružamo punu podršku i upozoravamo sve koji se ponašaju poput gospodina investitora da prijetnje i uvrede nikad nisu i nikad neće zaustaviti borbu za rijeke”, istakli su iz Centra za životnu sredinu.

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge Gotuša i glavni koordinator Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine rekao je za BUKU da ovaj napad govori kako je prisutna nervoza među investitorima, jer je sve veća pažnja medija kada je ova tema u pitanju.

“Ovo nije prvi napada na aktiviste, samo je jedan od onih koji su bili live snimani. Mi smo navikli na napade i bahato ponašanje ali mi i ne odustajemo od borbe za rijeke”, rekao je Oroz.

Prethodni članakFrancuski parlament izglasao Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je genocid
Naredni članakU Sarajevu organiziran program povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta