Naslovnica Magazin Nakon sudara dva broda uhapšeni Hrvat i Britanac: Bili u alkoholiziranom stanju?!

Nakon sudara dva broda uhapšeni Hrvat i Britanac: Bili u alkoholiziranom stanju?!

82

Šef istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih krivičnih djela, uključujući “grubi nemar” i “pijanstvo na moru”

Švedski istražitelji objavili su u ponedjeljak da istražuju i je li pijanstvo bilo uzrok sudara dva broda u Baltičkom moru. Nakon pokrenute istrage, kako javlja CNN, uhapšena su dvojica pomoraca, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a u nesreći je jedna osoba poginula, a jedna se još smatra nestalom.

Šef istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih krivičnih djela, uključujući “grubi nemar” i “pijanstvo na moru”. Prema saopćenju švedskog državnog tužiteljstva, u sklopu istrage uhapšeni su hrvatski i britanski državljanin, prenio je CNN.

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoevropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

What on earth .. !?? AIS Karin Hoej – Scot carrier #BalticSea pic.twitter.com/AtaCMJXe0f

— Sea & son (@OnDeepWater) December 13, 2021

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva, kako prenosi Reuters.

Two cargo ships collided in the Baltic Sea this morning, with one boat overturning. One vessel is the Danish-registered Karin Hoej and the other is the UK-flagged Scot Carrier. Two people may have died in the accident. https://t.co/EwnzWTytU0 pic.twitter.com/QozEYt0Swf

— Jim Person (@JimPerson) December 13, 2021

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi duže od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stepena Celzijusa, a zrak pet. Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

“Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti”, rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, kompanije koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uslovi “nisu neuobičajeni” u ovo doba godine.

Prethodni članakOd ilegalca do poslodavca: Admir iz Bužima obnavlja trg svog zemljaka, bana Jelačića
Naredni članakElon Musk ličnost godine TIME magazina