Naslovna BiH Nastavak borbe: Održan skup za zaštitu Neretve u Konjicu

Nastavak borbe: Održan skup za zaštitu Neretve u Konjicu

Od admin
A+A-
Resetiraj

Navode da se uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavila e gradnja hidroelektrane “Ulog” koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve te da je ovaj protestni skup prekretnica u borbi za Neretvu. Dodaju da se već naziru posljedice po rijeku i živi svijet.

– Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana. Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu, navode u pozivu i dodaju da odbijaju da budu upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje.

Zahtijevaju:

– Urgentno zaustavljanje izgradnje HE “Ulog”, Prekid realizacije planiranih HE “Bjelimići” i “Glavatičevo” i 7 malih hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve,

– Zaustavljanje izgradnje HES “Gornji horizonti”,

– Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve;

– Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera – ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac troši na kompanije koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE