Naslovnica Svijet NATO izvršio 290 presretanja ruskih aviona

NATO izvršio 290 presretanja ruskih aviona

66

Većina presretanja aviona u ovoj godini dogodila se u baltičkom regionu, gdje NATO vodi misiju vazdušne policije za Estoniju, Latviju i Litvaniju

Sjevernoatlantski savez (NATO) je objavio izvještaj u kojem se navodi da je morao stotine puta dizati svoje borbene avione kako bi presreli druge letjelice, u većini slučajeva ruske vojne avione, saopćila je ovaa vojna alijansa u utorak.

Prema NATO-u, 290 od ukupno 370 letačkih misija je izvršeno u 2021. godini kao odgovor na aktivnosti ruskih vojnih aviona.

Većina presretanja aviona u ovoj godini dogodila se u baltičkom regionu, gdje NATO vodi misiju vazdušne policije za Estoniju, Latviju i Litvaniju.

– Uglavnom su se presretanja događala bez incidenata. Avioni NATO-a su polijetali kako bi identificirali letjelicu koja se približava i potom je ispratili iz zračnog prostora Alijanse. Vrlo malo presretnutih aviona već je bilo ušlo u saveznički zračni prostor – navodi se u saopćenju NATO-a.

Oko 80 odsto letačkih misija NATO-a ove godine bile su odgovor na ruske vojne avione koji su se previše približili zračnom prostoru zemalja članica, navela je Alijansa.

Prethodni članakPolicija potvrdila da je iz Miljacke jutros izvučeno tijelo ženske osobe
Naredni članakŠvicarska pojednostavila proceduru zvanične promjene spola