Naslovnica Svijet NATO odbacio ruski zahtjev za povlačenje iz Bugarske i Rumunije

NATO odbacio ruski zahtjev za povlačenje iz Bugarske i Rumunije

59

NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom dijelu saveza, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu

Sjevernoatlantski savez (NATO) odbacio je zahtjev Rusije o povlačenju savezničkih vojnika i zatvaranju baza u Bugarskoj i Rumuniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu komentirala je zahtjev koji je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije danas javno upitilo tom savezu.

“NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom dijelu saveza“, rekla je Lungescu.

Navodeći da bi udovoljavanjem ruskom zahtjevu bile stvorene prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a, Lungescu je izjavila da oni to neće prihvatiti.

“Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera utjecaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane. NATO je na oprezu i nastavlja procjenjivati ​​potrebu za jačanjem istočnog dijela našeg saveza“, kazala je Lungescu.

Prethodni članakOd 1. februara primjenjivat će nove preporuke za one koji putuju u EU
Naredni članakRobin Gosens blizu prelaska u Inter