Naslovnica Bosna i Hercegovina Navalni poručio iz zatvora: Ovo će dovesti do ogromne tragedije

Navalni poručio iz zatvora: Ovo će dovesti do ogromne tragedije

5

Djelimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, dovest će do “velike tragedije”, poručio je u srijedu iz zatvora Putinov protivnik Aleksej Navalni

Rusiji susjedne zemlje podigle su pripravnost, a svjetski dužnosnici ocijenili su da je najavljena mobilizacija ruskog pričuvnog sastava znak njenog vojnog neuspjeha u Ukrajini i panike u Kremlju. Litva je podigla nivo spremnosti vojnih snaga za brzi odgovor “kako bi spriječila bilo kakve provokacije s ruske strane”, rekao je u srijedu ministar odbrane Arvydas Anusauskas nakon što je Moskva najavila djelimičnu vojnu mobilizaciju.

“Budući da će se ruska vojna mobilizacija također provesti u Kalinjingradskoj regiji, u našem susjedstvu, Litva ne može samo gledati”, napisao je na Facebooku.

Finska pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji, rekao je u srijedu ministar odbrane te nordijske zemlje. “Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna”, rekao je ministar odbrane Antti Kaikkonen. “Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pomno prati.”

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je u srijedu da je ruska mobilizacija priznanje njenog predsjednika Vladimira Putina da “njegova invazija ne uspijeva” u Ukrajini. “(Putin) i njegov ministar odbrane poslali su desetke hiljada svojih građana u smrt, loše opremljenih i loše vođenih”, rekao je Wallace u izjavi.

“Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, međunarodna zajednica je ujedinjena i Rusija postaje globalna izopćenica.”

Oglasila se Nizozemska

Nizozemski premijer Mark Rutte u srijedu je rekao da je ruska naredba o mobilizaciji znak panike u Kremlju, koju ne treba shvatiti kao direktnu prijetnju potpunim ratom sa Zapadom.

“Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Njegova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta prije i to nas ostavlja hladnima”, rekao je Rutte za nizozemsku televiziju NOS. “Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni.”

Navalni: Ovo će dovesti do velike tragedije

Rusija će pokušati uništiti Ukrajinu i izmijeniti njene granice, rekao je u srijedu poljski premijer Mateusz Morawiecki komentirajući djelomičnu mobilizaciju koju je najavila Moskva.

“Učinit ćemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podupro odbranu Ukrajine”, rekao je Morawiecki pozivajući zapadne saveznike na veću pomoć Kijevu.

Djelimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin, dovest će do “velike tragedije”, poručio je u srijedu iz zatvora Putinov protivnik Aleksej Navalni.

“Sve će to dovesti do velike tragedije i ogromnog broja umrlih”, rekao je najveći kritičar Kremlja tokom saslušanja na jednom od svojih brojnih suđenja, prema videu koji su podijelili ruski mediji.

Autor: Hina

Nisvet Jusić
Prethodni članakSimpozij “Položaj i diskriminacija Roma”: Dati Romima istu mogućnost kao i ostalima
Naredni članakVažnost ljudskih prava u antiterorističkim istragama u fokusu obuke Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a