Naslovna USK Nema djece! Zbog manjka učenika zatvorena škola u Velikoj Kladuši

Nema djece! Zbog manjka učenika zatvorena škola u Velikoj Kladuši

Od admin
A+A-
Resetiraj

Područna škola Šestanovac, koja pripada Osnovnoj školi “1. mart” Vrnograč, u novu školsku 2023./2024. godinu ulazi bez učenika te zatvara svoja vrata nakon što je ispratila generacije i generacije učenika.
Za razliku od prošle školske godine OŠ”1. mart” Vrnograč u ovoj školskoj godini broji znatno manji broj učenika. Nastavni proces trenutno prati 366 godina što je za 44 učenika manje u odnosu na prošlu godinu.
Smanjenje broja učenika je imalo za posljedicu zatvaranje tri područne škole. Ranije su zatvorene područna škola Gradina i Poljana, a od ove školske godine svoja vrata je zatvorila područna škola Šestanovac.

“Smanjen natalitet, te odlazak porodica u inostranstvo razlozi su smanjenja broja učenika. Zadnjih deset godina škola je izgubila 242 učenika, odnosno 9 odjeljenja. Prije deset godina broj učenika je bio 608 a danas ih je samo 366 što je za posljedicu imalo zatvaranje tri područne škole”, ističe direktor škole, Šerif Hušidić.

U ovoj školskoj upisalo se samo 26 prvačića.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE