Naslovnica Magazin Nema teških, u BiH prijavljene 34 ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu protiv...

Nema teških, u BiH prijavljene 34 ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu protiv Covida

43
0

Na primljenu treću dozu vakcine zaprimljene su ukupno dvije prijave, a odnosile su se na vakcinu Comirnaty, Pfizer/BioNTech. Prijave su klasificirane kao blaže, non serius i prolazne

Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine zaprimio je, do kraja prošle kalendarske godine, ukupno 783 prijave na reakcije nakon primljene vakcine protiv Covid-19.

Podaci iz Bosne i Hercegovine ne odstupaju od dosad globalno poznatih, prijavljenih i analiziranih reakcija na Covid-19 vakcine.

Kako je rečeno Feni, Agenciji dosad nisu prijavljene teške neželjenj reakcije koje se dovode u vezu sa vakcinama dostupnim u Bosni i Hercegovini.

Kao “serious” – ozbiljne klasificirane su 34 prijave od kojih (u odnosu na posljednji izvještaj) se jedna prijava odnosi na hospitalizaciju pacijenta, a oporavak je u toku.

Ozbiljne reakcije su se najviše odnosile na vakcinu Pfizer/BioNTech (358 prijava), a nije ih bilo kod osoba koje su primile Moderna Covid-19 vakcine. Ozbiljne reakcije ispoljene su najviše kod osoba starosne dobi od 18 do 44 godine – 17 prijava. Prema spolu najviše ozbiljnih reakcija na vakcinu imale su žena (79,4 posto), te 20,6 posto muškaraca.

Na primljenu treću dozu vakcine zaprimljene su ukupno dvije prijave, a odnosile su se na vakcinu Comirnaty, Pfizer/BioNTech. Prijave su klasificirane kao blaže, non serius i prolazne.

Od ukupno zaprimljenih iz Federacije BiH su 692 prijave, entiteta RS 78 prijava, iz Brčko distrikta BiH zaprimljena je jedna prijava, a 12 prijava su dostavili proizvođači vakcina.

– Sve vakcine protiv Covid-19 dostupne u Bosni i Hercegovini kontrolirane su, sigurne i efikasne. Vakcine smanjuju rizik od ozbiljnih reakcija i posljedica na Covid-19 infekciju. Blaže reakcije kao povišena temperatura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene znak su da se organizam bori sa virusom i stvara imunitet – naglašavaju iz Agencije.

Apelirali su na stanovništvo da se vakciniše te svom ljekaru ili apotekaru prijave teže reakcije ili reakcije koje ne prolaze u prosjeku jedan do tri dana nakon vakcinacije protiv Covid -19.

– Molimo zdravstvene radnike da podrže naše nastojanje za povećanje sigurnosni, monitoring nad primjenom svih lijekova s posebnim naglaskom na vakcine – navode.

Kako naglašavaju, svaka prijava proslijeđena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH procjenjuje se i šalje u bazu WHO-UMC te postaje dio važnih globalnih informacija za praćenje sigurnosti lijekova.

Od ukupno zaprimljene 783 prijave reakcija na vakcine protiv Covid-19, 34 prijave nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, nepotpune prijave sa nedostajućim osnovnim podacima, te nisu uzete u daljnju evaluaciju.

Prethodni članakNikola Prce objavio dirljivu poruku nakon oproštaja od reprezentacije
Naredni članakUmro je fudbaler koji je osvojio šest naslova prvaka Evrope

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime