Naslovnica Svijet New York Times: Objavljen snimak kako ruski agresori ubijaju biciklistu

New York Times: Objavljen snimak kako ruski agresori ubijaju biciklistu

58

Snimak nastao potkraj februara snimila je ukrajinska vojska, a nezavisno ju je provjerio New York Times

New York Times objavio je da se pojavio snimak koji pokazuje biciklistu civila kojeg ubijaju ruski vojnici u Buči.

To je snimljeno u Buči za vrijeme ruske okupacije tog kijevskog predgrađa, piše list.

Zračni snimak pokazuje čovjeka na biciklu koji vozi niz ulicu. Zatim silazi kako bi oko ugla hodao uz bicikl. U njegovu smjeru ispaljeno je nekoliko rafala iz oklopnih vozila. Nakon toga se na mjestu događaja vide prašina i dim.

Snimak nastao potkraj februara snimila je ukrajinska vojska, a nezavisno ju je provjerio New York Times. Čovjekovo tijelo pronađeno je na istom mjestu nakon što su se ruske snage povukle s tog područja.

New drone imagery shows Russian forces firing on a cyclists in Bucha, on Yablunska Street at 50.54148, 30.228898, where multiple corpses have been filmed and photographed https://t.co/1GPF9NJjcB pic.twitter.com/CBR3DnMyyq

— Bellingcat (@bellingcat) April 5, 2022

List je objavio satelitske snimke u ponedjeljak na kojima se vidi da su na ulici u Buči ležala tijela nekoliko ljudi već sredinom marta, prije nego što su se povukle ruske snage. Uzrok njihove smrti ne može se utvrditi po tim snimkama.

Snimci tijela otkrivene u Buči izazvale su bijes međunarodne javnosti. Ukrajinska i američka vlada okrivljuju ruske snage za mnogo ubijenih u Buči. Moskva to opovrgava te kaže da su optužbe protiv ruske vojske neutemeljene.

Prethodni članakOvo je ruski zapovjednik za kojeg se tvrdi da je odgovoran za masakr u Buči
Naredni članakAmerički Senat odobrio Zakon koji je zadnji put korišten protiv Hitlera