Naslovnica Svijet Njemačka bilježi novi dnevni rekord novozaraženih koronavirusom

Njemačka bilježi novi dnevni rekord novozaraženih koronavirusom

53

Oko 75 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu vakcine, što je manje nego u drugim zapadnoevropskim zemljama kao što su Francuska, Italija ili Španija, gdje su ekvivalentne brojke 80, 83 i 86 posto vakcinisanih

Njemačka je izvijestila o novom rekordu od 164.000 zaraženih Covidom-19 u jednom danu dok se donji dom parlamenta pripremao za raspravu o prijedlozima da se zahtijeva ili snažno potiče stanovnike na vakcinisanje.

Oko 75 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu vakcine, što je manje nego u drugim zapadnoevropskim zemljama kao što su Francuska, Italija ili Španija, gdje su ekvivalentne brojke 80, 83 i 86 posto vakcinisanih.

Prijedlozi o kojima se raspravlja uključuju zahtjev da se svi odrasli stanovnici Njemačke vakcinišu protiv Covid-19, ili samo oni stariji od 50 godina, ili samo da svi oni koji nisu vakcinisani dobiju savjet da to učine.

Na početku pandemije koronavirusa Njemačka je bila uspješnija od mnogih drugih zemalja u ograničavanju zaraza praćenjem slučajeva infekcije i mjerama karantina.

Ali od prošlog ljeta, skepticizam prema vakcini i pad u regionalnoj koordinaciji učinili su svoje, a nezadovoljstvo javnosti je raslo.

Vrlo zarazna varijanta Omicrona posebno je povećala broj slučajeva infekcije.

Danas objavljenih 166 smrtnih slučajeva povećalo je ukupni broj umrlih od Covida-19 u Njemačkoj na 117.126, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Prethodni članakPOSKUPLJENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE: PRIVREDNICI REAGUJU, ELEKTROPRIVREDA POJAŠNJAVA…
Naredni članakEichhorst i Palmer s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva