Naslovnica Unsko-sanski kanton Njemačka firma Mastel CNC širi proizvodnju u Bihaću

Njemačka firma Mastel CNC širi proizvodnju u Bihaću

11

U naselju Klokot, nadomak Bihaća, ovih dana su počeli građevinski radovi na izgradnji novih proizvodnih pogona firme Mastel CNC, čiji je vlasnik iz Njemačke, a radi se o investiciji od pet miliona eura.

Prema riječima Ahmeda Topoljaka, tehničkog direktora firme Mastel CNC, firma je krenula s proizvodnjom prije tri godine sa desetak radnika, a sada je zaposleno 50.

– U ljeto 2023. godine prema planu trebali bi se izgraditi proizvodni pogoni. Firma se bavi CNC obradom metala. Trenutno imamo devet CNC glodalica i namjera nam je sa proširenjem proizvodnje da radimo sa 20 CNC glodalica za obradu metala – pojašnjava Topoljak.

On ističe da će 2023. godine iz Njemačke u Bihać biti prebačene mašine za otvaranje još jednog pogona iz grupe Mastel CNC.

– Prebacit će se 10 CNC mašina za rezanje aluminija. To će se prebaciti u novi pogon u naselju Klokot blizu graničnog prijelaza Izačić, koji je veličine oko šest hiljada kvadrata. Kada se otvori i ovaj pogon planiramo zaposliti još od 50 do 70 radnika – kaže Topoljak.

Firma Mastel CNC radi u tri smjene i sve metalne proizvode plasira u inostranstvo.

– Zbog toga nam treba više radnika jer se mi u firmi bavimo proizvodnjom pojedinačnih aluminijskih dijelova, čija je proizvodnja u Njemačkoj dosta skuplja, tako da to predstavlja priliku za nas ovdje u Bosni. Zasad nemamo problema da zaposlimo radnike iako mnogi odlaze na rad u Evropu. Početne radničke plaće su 1.000 maraka i kreću se u rangu do 1.800 maraka za operatere. Krajem ove i početkom sljedeće godine planiramo još povećati plaće zbog povećanja životnog standarda – ističe Topoljak.

Nisvet Jusić
Prethodni članakNa Braču pao avion Cessna, nema poginulih
Naredni članakRadnici na pumpama sve češće slušaju: Još danas sipam gorivo, sutra kupujem romobil