Naslovnica Svijet Njemačka presrela pozive Rusa o zločinima u Buči, spominju i ubistvo bicikliste...

Njemačka presrela pozive Rusa o zločinima u Buči, spominju i ubistvo bicikliste koje je snimljeno

74

Lokalni zvaničnici kažu da su ruske snage samo u Buči ubile više od 300 ljudi, a da je oko 50 njih pogubljeno

Njemačka obavještajna agencija presrela je radio poruke ruskih vojnih izvora u kojima se govori o ubistvu civila u ukrajinskom gradu Buča, objavio je njemački novinski magazin Der Spiegel u četvrtak.

Navodi se da je agencija iznijela dokumente u parlamentu u srijedu, ne navodeći izvor informacija.

Buča, 37 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, bila je okupirana od strane ruskih trupa više od mjesec dana nakon njihove invazije na Ukrajinu 24. februara. Lokalni zvaničnici kažu da su ruske snage samo u Buči ubile više od 300 ljudi, a da je oko 50 njih pogubljeno. Moskva negira optužbe.

Prema Der Spiegelu, radio poruke su korespondirale sa dešavanjima. U jednom presretnutom razgovoru, vojnik govori o pucanju na osobu koja je na biciklu. Tijelo je fotografisano kako leži pored bicikla.

Upozoravamo da je prizor uznemirujući!

New drone imagery shows Russian forces firing on a cyclists in Bucha, on Yablunska Street at 50.54148, 30.228898, where multiple corpses have been filmed and photographed https://t.co/1GPF9NJjcB pic.twitter.com/CBR3DnMyyq

— Bellingcat (@bellingcat) April 5, 2022

Spiegel je dodao da postoje dodatni zvučni snimci čije je fizičko porijeklo teže utvrditi, što ukazuje na to da su se slični događaji dogodili i u drugim ukrajinskim gradovima.

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju za genocid i ratne zločine. Kremlj je u utorak poručio da su zapadne tvrdnje da su ruske snage pogubile civile u Buči lažne s ciljem da diskredituje rusku vojsku i opravdaju nove sankcije Zapada.

Rusija smatra dokaze o civilnim pogubljenjima ciničnim trikom Ukrajine i njenih zapadnih pristalica, za koje Moskva kaže da su zahvaćeni diskriminatorskom antiruskom paranojom.

Glasnogovornik njemačke vlade odbio je komentarisati izvještaj Spiegela.

Prethodni članakHoće li u ponedjeljak EU uvesti embargo na rusku naftu?
Naredni članakZa noć palo kiše koliko padne za mjesec dana: Ceste se pretvorile u rijeke, počela evakuacija