Naslovnica Bosna i Hercegovina Njemačka vratila BiH na listu visokorizičnih zemalja

Njemačka vratila BiH na listu visokorizičnih zemalja

67

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani

Njemačka je vratila Bosnu i Hercegovinu na listu visokorizičnih zemalja, pa će od nedjelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala Covid-19 će morati u karantin.

Pored BiH na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Srbija, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te druge države sa više strana svijeta.

Što se regiona tiče, Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Od nedjelje svi putnici koji žele da uđu u Njemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju certifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na virus korona.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni desetodnevni karantin.

Osobe koje, nisu preležale kovid i nisu vakcinisane mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid 19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.

Prethodni članakUčestale odroni na brojnim dionicama, upozorenje zbog izlaska divljih konja na puteve
Naredni članakĐoković sletio u Dubai, nakon čega je krenuo za Beograd gdje mu je najavljen doček