Naslovnica Svijet Njemačka zabranjuje masovna okupljanja za Novu godinu: “Nije vrijeme za to”

Njemačka zabranjuje masovna okupljanja za Novu godinu: “Nije vrijeme za to”

76

Ovo pravilo vrijedi bez obzira na to radi li se o osobama koje su vakcinisane ili ne

Vlada Njemačke i vlade saveznih pokrajina dogovorile su pooštrenje mjera protiv širenja korona virusa u ovoj evropskoj državi koja sadrže ograničenje kontakata i zabranu masovnih okupljanja što se naročito odnosi na sportske događaje, prenosi agencija Hina.

„Ovo nije vrijeme masovnih novogodišnjih zabava“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka savezne i pokrajinskih vlada na kojem su dogovorene nove mjere pored onih koje su već sad na snazi.

Tako su od „najkasnije 28. decembra“ zabranjena okupljanja više od deset osoba, pri čemu se u taj broj ne uračunavaju djeca mlađa od 14 godina. Ovo pravilo vrijedi bez obzira na to radi li se o osobama koje su vakcinisane ili ne.

Zabranjene su i manifestacije sa velikim brojem ljudi poput sportskih takmičenja i kulturnih događaja. Klubovi i diskoteke se zatvaraju, a zabranjena su i plesna okupljanja.

Dodatno vakcinisanje kao zaštita

Na snazi ostaju već prije donesene mjere ograničenja pristupa radnom mjestu i sredstvima javnog prijevoza samo za vakcinisane, one koji su preboljeli korona virus ili za negativno testirane kao i mjera pristupa maloprodaji samo za vakcinisane ili one koji su preboljeli korona virus pri čemu se u to ne uračunavaju trgovine svakodnevnih potrepština.

„Pandemija ne prolazi tako brzo kao što smo se nadali“, rekao je Scholz.

On je građanima poručio kako se Njemačka, kada je epidemiološka situacija u pitanju, nalazi u “međufazi” te kako se očekuje nagli porast novozaraženih zbog omikron varijante korona virusa.

„Omikron će utjecati na snažan porast broja zaraženih, na to se moramo pripremiti“, istakao je kancelar i ustvrdio kako jedino dodatno vakcinisanje, tzv. booster, pruža zaštitu od omikron varijante.

Prethodni članakIzrael prva zemlja na svijetu koja uvodi četvrtu dozu vakcine
Naredni članakVels će kažnjavati zaposlenike koji ne rade od kuće