Naslovnica Svijet Njemačka zabrinuta zbog obimnih kretanja ruskih trupa, poslali su upozorenje

Njemačka zabrinuta zbog obimnih kretanja ruskih trupa, poslali su upozorenje

39

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah prekine neprijateljstva, povuče sve trupe iz Ukrajine i vrati se dijalogu

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u utorak Rusiju da bi zapadne zemlje mogle uvesti dodatne sankcije ako Moskva ne prekine neprijateljstva i pokrene dalje napade na ukrajinske gradove.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon sastanka s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom, Scholz je rekao da je situacija u Ukrajini izuzetno napeta.

“Zajedno sa svojim kolegom, želio bih pozvati ruskog predsjednika (Vladimira Putina) da odmah prekine neprijateljstva, povuče sve trupe iz Ukrajine i vrati se dijalogu”, rekao je Scholz.

On je izrazio zabrinutost zbog obimnih kretanja ruskih trupa i izvještaja o velikom vojnom konvoju koji se približava glavnom gradu Kijevu, te upozorio da će se Moskva sigurno suočiti s dodatnim sankcijama ako nastavi s vojnim napadima.

“Čvrsto smo na strani Ukrajine i učinićemo sve da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ovog neopravdanog napada”, naglasio je Scholz.

Ruska agresija na Ukrajinu u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaji govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.

Zapadne zemlje odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Iz Ujedinjenih nacija saopšteno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila među njima 13 djece, a ranjeno 400 civila.

Uporedo s tim, glasnogovornica Ureda Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Shabia Mantoo saopštila je da je proteklih dana iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo blizu 660.000 ljudi.

Oko 660.000 ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

Autor: Anadolu Agency (AA)

Prethodni članakVELIKO SRCE KRAJIŠNIKA: LOKALNE ZAJEDNICE I VLADA USK POKREĆU AKCIJE POMOĆI NARODU UKRAJINE
Naredni članakUkrinform: Rusija nakon napada hakera više nema kontrolu nad svojim špijunskim satelitima