Naslovnica Bosna i Hercegovina Njemački čelnici danas će razgovarati o novim covid mjerama

Njemački čelnici danas će razgovarati o novim covid mjerama

67

Od čelnika se također očekuje da razmotre hoće li skratiti vrijeme nakon infekcije kada se smatra da su se zaraženi koronavirusom “oporavili” i da su imuni. Naučnici su preporučili skraćivanje ovog razdoblja na 90 dana, umjesto šest mjeseci

Njemački kancelar Olaf Scholz i premijeri 16 saveznih država danas će razgovarati o zdravstvenoj politici, s obzirom na brzo širenje Covid-19, posebno prenosivog soja omikron.

Očekuje se da će čelnici na sastanku potvrditi sadašnje Covid mjere ​​jer nema naznaka da će nametnuti stroža pravila ili da će ublažiti postojeće propise, izvještava dpa.

Međutim, na niz pitanja tek treba odgovoriti. Ministar zdravstva Karl Lauterbach pozvao je na odluku o davanju prioriteta PCR testovima za određene grupe ljudi. Kapaciteti laboratorija postaju preopterećeni kako broj slučajeva zaraze raste, a Lauterbach je predložio da se zadrže kapaciteti za zdravstvene radnike u sredinama u kojima je testiranje ključno.

Od čelnika se također očekuje da razmotre hoće li skratiti vrijeme nakon infekcije kada se smatra da su se zaraženi koronavirusom “oporavili” i da su imuni. Naučnici su preporučili skraćivanje ovog razdoblja na 90 dana, umjesto šest mjeseci.

Međutim, ako se o tome odluči, ostaje nejasno kako bi se prilagodile aplikacije koje prikazuju istorijat vakcinisanih stanovnika Njemačke.

U međuvremenu, kako se infekcije brzo šire, mnogi su doveli u pitanje uslužne aplikacije koje obavještavaju ljude jesu li bili u kontaktu s nekim ko je pozitivan.

Ministar zdravstva, Karl-Josef Laumann iz Sjeverne Rajne Vestfalije, pozvao je saveznu vladu da razvije službenu aplikaciju za upozorenje kako bi na prvi pogled diljem zemlje prikazala status vakcinisanih.

U međuvremenu neki traže da vakcinisanje bude obavezno, što je Austrija već poduzela. Međutim, naučnici su podijeljeni po tom pitanju.

Sastanak se održava u trenutku kada naučnici predviđaju da će sredinom februara svaki dan biti stotine hiljada novih infekcija. Mnogi strahuju da bi visoke brojke zaraženih koji će biti u karantinu mogle dovesti do uskih grla u zdravstvu, obrazovanju, transportu i logistici, među ostalim sektorima.

Prethodni članakBIJELA KUGA VLADA UNSKO-SANSKIM KANTONOM
Naredni članakMarin Galić novi igrač Željezničara