Naslovnica Bosna i Hercegovina Njemačko ministarstvo povuklo odluku o odlikovanju negatora genocida

Njemačko ministarstvo povuklo odluku o odlikovanju negatora genocida

71

Odluka o odlikovanju Greifa donesena je 10. novembra, no, dodjela je u međuvremenu odgođena

Gideon Greif, izraelski historičar koji je vodio istraživanje u kojem se negira genocid na Bošnjacima, ipak neće dobiti Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke.

Ovo je u pismu dr. Esnafu Begiću, predsjedniku Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabruesku u Njemačkoj i docentu na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrues naveo Ured za odlikovanja predsjednika Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera, prenio je Klix.ba.

“Savezni ministar vanjskih poslova povukao je prijedlog za odlikovanje Greifa Ordenom za zasluge Savezne Republike Njemačke. Profesor Greif zato neće biti odlikovan Ordenom za zasluge“, stoji u pismu koje je primio Begić.

Odluka o odlikovanju Greifa donesena je 10. novembra, no, dodjela je u međuvremenu odgođena.

Greif je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima.

U ranijoj odluci o odlikovanju navedeno je da je Greif „jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu“.

Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba.

Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

Izraelski profesor rekao je tada da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

Objavu izvještaja pratila je salva kritika, a jedna od kojih se ističe je ona Menachema Rosensafta, čelnika Svjetskog jevrejskog kongresa i gorljivog borca za pravdu za nastradale u srebreničkom genocidu.

“Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su bili istinski posvećeni prenošenju dokaza narednim generacijama o zločinima koji su počinjenih nad evropskim Jevrejima u Holokaustu, istinski sam zgrožen besramnim manipulacijama istine u izvještaju. To je dokument koji mora biti bačen u kantu za smeće historije i koji se može koristiti samo kao dokaz moralnog pada pojedinaca – kolokvijalno rečeno ‘korisnih idiota’ – koji se posvećuju negiranju genocida i nemirima”, poručio je tada Rosensaft, koji je dodao da je izvještaj sramota za nauku i šamar međunarodnom pravu.

Prethodni članakKlopp: Imamo još tri pozitivna igrača
Naredni članakU Kantonu Sarajevo vakcinisano 54,26 posto punoljetnih građana