Naslovnica Bosna i Hercegovina Nova optužnica za izborne prevare: Krali glasove osoba koji se nalaze u...

Nova optužnica za izborne prevare: Krali glasove osoba koji se nalaze u inostranstvu

88

“Tužilaštvo Distrikta optužilo je Mendeša i Gluhakovića da su u namjeri da na prevaran način osiguraju glasove prvooptuženom, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste, prijavili veći broj građana za glasanje iz inostranstva”, navodi se u saopštenju Tužilaštva

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Peje Mendeša i Mate Gluhakovića zbog izbornih prevara tokom lokalnih izbora u 2020. godini, javlja BIRN.

Njima se stavlja na teret da su pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarali uslove za glasanje u ime drugih osoba.

“Tužilaštvo Distrikta optužilo je Mendeša i Gluhakovića da su u namjeri da na prevaran način osiguraju glasove prvooptuženom, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu Distrikta i nosiocu stranačke liste, prijavili veći broj građana za glasanje iz inostranstva”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Prema optužnici, oni su neposredno uz pomoć trećih osoba pribavili dokumente većeg broja građana s prebivalištem u distriktu Brčko, te ih fotografisali mobitelom radi zloupotrebe, nakon čega su ih bez saglasnosti građana dostavili Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) u prilogu obrasca za prijavu za glasanje izvan BiH.

Oni se terete za pripremanje krivičnog djela i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U saopštenju, Tužilaštvo je podsjetilo da je sprovelo istragu i podiglo optužnicu i u ranijih pet sličnih slučajeva izbornih neregularnosti “zbog sumnje da su nabavili sredstva i preduzeli drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna”.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) je ranije pisala kako ovo Tužilaštvo ima u radu 12 predmeta po poznatom počiniocu koji se odnose na krivična djela izborne prevare i jednu presudu u vezi s provođenjem lokalnih izbora 2020. godine.

Prethodni članakDodijeljeno 407.498 KM pomoći za održivi povratak
Naredni članakU Beogradu ipak doček Nove godine na otvorenom, evo šta je za prisutne obezbijeđeno