Naslovnica Bosna i Hercegovina Nova velika afera na pomolu u Hrvatskoj: Zaposlenici HNB-a trgovali dionicama banaka...

Nova velika afera na pomolu u Hrvatskoj: Zaposlenici HNB-a trgovali dionicama banaka koje nadziru

39
0

Riječ je, tvrde novinari Indexa koji su radili na priči, o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema

U posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo – HNB, otkriva Index.hr.

Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna.

Kako doznaju Index Istrage, uvidom u dokumentaciju istorijat transakcija Centralnog Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktuelni guverner Boris Vujčić, aktuelna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, te ostali zaposlenici unutar sistema HNB-a.

Riječ je, tvrde novinari Indexa koji su radili na priči, o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Evropske centralne banke te Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) jer sve upućuje na to da se radi o krivičnom djelu zloupotrebe povlaštenih informacija, kao i nečemu što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.

Naime, HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvještaja i informacija te kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposlenici HNB-a u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu donositi odluke o trgovanju vrijednosnim papirima tih istih banaka o kojima imaju povlaštene informacije. Iz toga je jasno zašto zaposlenici HNB-a ne bi smjeli trgovati vrijednosnim papirima institucija koje direktno nadziru.

Prethodni članakNajmlađa milijarderka proglašena krivom za prevaru, prijeti joj dugogodišnji zatvor
Naredni članakPjesme Davida Bowieja prodane za 250 miliona dolara

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime