Naslovnica Bosna i Hercegovina Novalić kaže da je smanjen broj zaposlenih jer su neki zaposlenici otišli...

Novalić kaže da je smanjen broj zaposlenih jer su neki zaposlenici otišli u penziju

48

Novalić je naveo i da su penzioneri dva puta u toku godine dobili finansijsku pomoć, što se nikada dosad nije desilo. Premijer je zaboravio napomenuti da nije bilo redovng povećanja penzija, zbog čega su penzioneri najavljivali proteste

Federalni premijer Fadil Novalić, na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je većinom glasova prihvaćen Nacrt budžeta FBiH za ovu godinu, u obraćanju delegatima je kazao da rast ekonomije u prošloj godini u FBiH iznosi oko šest posto, što je prilično impresivno, poželjno i za ubuduće, kako je dodao.

– Zvaničnih podataka o bruto društvenom proizvodu neće biti do kraja marta, ali sve procjene ukazuju na to da naša privreda nikada nije proizvela više roba i usluga nego prošle godine. Ovo što ističem, nije vezano za rast cijena već za produktivnost naše ekonomije, veću globalnu potražnje odnosno promjenu u lancima snabdijevanja s Dalekog istoka prema istočnoj Evropi – kazao je Novalić.

Federacija je uspjela također vratiti broj zaposlenih izgubljen zbog pandemije, pa je u decembru zaposlenost bila veća nego u trenutku proglašenja stanja nesreće. U međuvremenu je nešto opala, ali je to, po premijerovim riječima, zbog odlaska određenog broja zaposlenika u penziju.

Novalić očekuje da će 2022. biti rekordna po broju zaposlenih, a nada se i da će Federalni parlament usvojiti nove fiskalne zakone radi temelja za dodatni rast broja zaposlenih i plata u Federaciji i povećanje stepena konkurentnosti domaće privrede.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez budžetske podrške, dodao je premijer.

Novalić je naveo i da su penzioneri dva puta u toku godine dobili finansijsku pomoć, što se nikada dosad nije desilo. Premijer je zaboravio napomenuti da nije bilo redovng povećanja penzija, zbog čega su penzioneri najavljivali proteste. Međutim, kao i obično, na kraju su se udruženja koja predstavljaju penzionere povukla.

Za 2022. je najavio nastavak podrške osjetljivim kategorijama. Narednih mjeseci, rezultati nove ankete o potrošnji domaćinstva, koja nije provedena od 2015. godine, omogućit će da socijalne mjere budu usmjerene onima kojima je najviše potrebno, kazao je između ostalog premijer Novalić delegatima Doma naroda.

Autor: Fena/Fokus.ba

Prethodni članakIndeks percepcije korupcije: Čak 27 zemalja dobilo najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji
Naredni članakŠefket tvrdi da selom šeta medvjed, “izmjerio” je i dokaz!?