Naslovnica Bosna i Hercegovina Novalić: Omogućili smo vam da dođete u Neum bez pasoša

Novalić: Omogućili smo vam da dođete u Neum bez pasoša

16

Postigli smo nešto što su sanjale generacije – rekao je federalni premijer

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, da je ispuno nešto što su generacije sanjale.

– Integrisali smo Neum našoj državi, jer smo do sada u Neum išli kroz Hrvatsku. Ovo je svečani trenutak. Mi Neum podupiremo i vaučerima. Omogućili smo vam da bez pasoša dođete u Neum – rekao je Novalić.

Podsjetio je da Vlada FBiH na različite načine podstiče ljetovanje u BiH, između ostalog, podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili i da bez pasoša građani stignu u Neum.

– Mi intenzivno gradimo. Ova cesta je bilo gotovo 100 miliona KM i gradili smo je četiri godine. Postigli smo nešto što su sanjale generacije – rekao je federalni premijer.

Na opasku novinarke N1 da za dolazak u Neum treba nasuti gorivo koje je nikad skuplje, nije imao komentara.

Reakcija Fadila Novalića na pitanje: hoće li biti mjera zbog poskupljenja goriva. pic.twitter.com/4cER4O3692

— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) June 30, 2022

Ističe da je cijela Federacija BiH veliko gradilište, i to ne samo koridor Vc, već i područje na sjeveru Bosne ili Unsko-sanskom kantonu.

– To je rezultat dva projekta, modernizacija magistralnih cesta te koridor Vc. Imamo i treći program iz budžeta Vlade FBiH u okviru kojeg se od 200 do 300 miliona KM stavlja na raspolaganje Cestama FBiH i Autocestama FBiH – naglasio je.

Podvlači da se gradi kako bi se razvijao turizam te kako bi se robe i ljudi slobodnije kretali.

– Sve to pozitivno utiče na našu ekonomiju i mi ćemo tako nastaviti – poručio je Novalić.

Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su, pored premijera Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH te drugi federalni i državni dužnosnici.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (budžeta FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Evropske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM). Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.

Nisvet Jusić
Prethodni članakWhitesnake će u Sarajevu održati posljednji koncert u Evropi, fanovi dolaze i iz Hrvatske i Srbije
Naredni članakAustrijski i bh. arheolozi kod Zenice pronašli najstarije ljudske skelete u srednjoj Bosni