Naslovnica Svijet Novi kancelar Njemačke prvi put se obratio naciji

Novi kancelar Njemačke prvi put se obratio naciji

93

“Ovo je divovski zadatak, ali čvrsto sam uvjeren da ćemo uspjeti”, rekao je političar SPD-a

Novi njemački kancelar Olaf Scholz je u prvom vladinom saopćenju građanima dao do znanja da zemlji predstoji veliki preokret u društvenom, privrednom i kulturnom smislu. Obećao je i brži put do njemačkog pasoša, prenosi Deutsche Welle.

“Iza nas je 250 godina u kojima se naše blagostanje temeljilo na sagorijevanju ugljena, nafte i plina. Sada imamo 23 godine ispred sebe, u kojima se moramo i želimo oprostiti od fosilnih goriva”, rekao je kancelar Olaf Scholz tokom prvog saopćenja nove njemačke vlade pred njemačkim parlamentom.

Njemačka mora biti klimatski neutralna do 2045. godine. Naša vlada je, kako je rekao kancelar, obvezna Pariškom klimatskom sporazumu i pridonijet će njegovom uspjehu.

“To znači da je pred nama najveća transformacija industrije i privrede u narednih najmanje 100 godina.”

Scholz je uvjeren da će energetska transformacija i prelazak na klimatski prihvatljivije alternativne oblike energije biti uspješni. Da bi se to dogodilo, Njemačka do 2030. godine mora više nego udvostručiti proizvodnju obnovljive električne energije. Do tada bi 80 posto potražnje za električnom energijom trebalo dolaziti iz obnovljivih izvora.

“Ovo je divovski zadatak, ali čvrsto sam uvjeren da ćemo uspjeti”, rekao je političar SPD-a.

“Prosperitet zemlje ovisi o njenoj sposobnosti da izgradi infrastrukturu za klimatski neutralno doba. To postaje posebno jasno u oblasti opskrbe energijom”, rekao je Scholz.

Scholzova “vlada progresa”

Njegova vlada je vlada socijalnog i kulturnog napretka, ali prije svega tehničkog napretka, rekao je novi kancelar. Samo s njim Njemačka može postati klimatski neutralna i držati korak s globalnom konkurencijom. Nova savezna vlada dosljedno će ići putem obnove i transformacije na svim nivoima, najavio je Scholz.

“Moć napretka posebno je vidljiva u pandemiji”, dodao je šef vlade.

Cjepivo protiv koronavirusa razvijeno u Njemačkoj spasilo je živote miliona ljudi širom svijeta. Cjepivo BioNTecha je “najbolji dokaz da pametan napredak, pametne inovacije i pametna modernizacija čine svijet boljim mjestom za život”.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Scholz je ponovio cilj koji glasi: do kraja godine Njemačka će dostići brojku od 30 miliona vakcinacija, bilo kao prvo, drugo ili dopunsko vakcinisanje.

Od 18. novembra već je obavljeno 19 miliona vakcinacija. Sada se, u danima koji slijede, mora dati ostatak. To je jedini način na koji Njemačka ovaj val korone može ostaviti iza sebe, rekao je Scholz.

“Vlada neće mirovati ni jednog trenutka, a mi ćemo pomicati svaku moguću polugu dok svi ne vratimo svoje nekadašnje živote i sve slobode”, nastavio je kancelar.

Njegov će kabinet poduzeti sve što je u njegovoj moći.

“Učinit ćemo sve što je potrebno, nema crvenih linija ni ograda za saveznu vladu.”

Otpor ekstremističkoj manjini

Političar SPD-a također je ohrabrio građane rekavši da se kriza može prebroditi:

“Da, bit će bolje, s najvećom odlučnošću ćemo se boriti protiv ove pandemije i, da, pobijedit ćemo.”

Međutim, nema vremena za gubljenje. Scholz je priznao da je u ovim “mračnim danima” ponekad bilo teško ne klonuti duhom. Nikom nije dobro u ovim vremenima, čak ni njemu samom.

“Znam da držanje razmaka i osjećaj sreće ne idu jedno uz drugo.”

U tom kontekstu kancelar Scholz je oštro kritikovao negatore pandemije.

“U Njemačkoj postoji mala, ekstremistička i razularena manjina koja se tokom pandemije ne samo okrenula od nauke, racionalnosti i razuma nego i od države, društva, demokratije i zajednice”, rekao je.

Scholz je najavio da će se odlučno suprotstaviti tendencijama radikalizacije u društvu.

“Nećemo trpjeti sitnu manjinu razularenih ekstremista koji pokušavaju nametnuti svoju volju cijelom našem društvu”, rekao je.Toj “maloj manjini” ćemo se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima i sredstvima pravne države.

“Naša demokratija je odbrambena demokratija”, rekao je Scholz.

U isto vrijeme Scholz se zauzeo za veću društvenu koheziju.

“Jedna od velikih snaga naše zemlje i ujedno jedan od najvažnijih preduvjeta našeg privrednog uspjeha oduvijek je bila naša socijalna složnost”, rekao je.

Ova solidarnost u društvu sada je ugrožena. Stoga ponovno mora vrijediti “poštovanje, uvažavanje i poštovanje drugoga”.

Protiv rasizma i seksizma, za racionalnu migraciju

Građanima stranog porijekla u Njemačkoj Scholz je obećao veću participaciju u društvu.

“Ovdje govorimo o gotovo četvrtini našeg stanovništva”, kaže.

SR Njemačka je useljenička zemlja, ali mora postati još bolja zemlja po pitanju integracije. Problemi ovog vremena mogu se prevladati samo ako “ne izgubimo društvenu koheziju”, naglasio je kancelar.

U politiku respekta prema drugom spada borba protiv rasizma, seksizma i svih drugih oblika diskriminacije.

Ova politika također uključuje i lakši put do njemačkog državljanstva. Brže dobivanje njemačkog pasoša bi, po riječima Scholza, trebalo biti moguće – i to nakon pet godina.

“Provodit ćemo razumnu migracijsku politiku koja promiče legalno i smanjuje neregularno useljavanje”, kaže.

To uključuje brze postupke obrade zahtjeva za azilom i dobre izglede za one koji su ovdje dobro integrisani, ali i dosljedno vraćanje kriminalaca i onih koji predstavljaju prijetnju u zemlje porijekla, objasnio je socijaldemokrat.

Opozicija puna kritike

Vođa opozicije, demokršćanin Ralph Brinkhaus, kritikovao je sadržaj i stil vladinog izvještaja.

“U prvom vladinom izvještaju ne očekujem od saveznog kancelara da iznese detalje koalicijskog sporazuma, nego da predoči široku perspektivu”, rekao je šef zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

“Za napredak i budućnost potreban je entuzijazam. Taj entuzijazam nisam vidio u posljednjih 90 minuta”, rekao je Brinkhaus.

Političar CDU-a ponudio je podršku svoje parlamentarne grupe u borbi protiv pandemije – čak i ako su to nepopularne mjere. Brinkhaus je također naglasio da poštovanje i spremnost na suradnju “nisu jednosmjerna ulica”.

“Demokratiji je potrebna jaka opozicija na ravnopravnoj osnovi”, rekao je.

Brinkhaus je također potvrdio da “u redovima opozicije neće biti koalicija”.

“Iz raznih razloga nećemo raditi sa strankama Ljevica i AfD.”

Prethodni članakDanski zatvori pretrpani, dio osuđenih kriminalaca prebacit će na Kosovo
Naredni članakJeste li vidjeli kakva je grupa izvučena A Ligi nacija