Naslovnica Bosna i Hercegovina Novi skandal: U Downing Streetu održana zabava uoči sahrane princa Phillipa

Novi skandal: U Downing Streetu održana zabava uoči sahrane princa Phillipa

65

Britanski list “The Telegraph” u petak je objavio da je “osoblje Downing Streeta konzumiralo alkohol do kasnih sati noć prije sahrane princa Philipa”

Britanski premijer Boris Johnson u petak se ponovo našao na udaru kritika zbog još dvije zabave održane u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu prošle godine, kada su u cijeloj zemlji vladale oštre epidemiološke mjere i zabrane okupljanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedna od zabava održana je u 16. aprila 2020. uoči sahrane supruga britanske kraljice, što je naišlo na velike kritike britanske javnosti.

Britanski list “The Telegraph” u petak je objavio da je “osoblje Downing Streeta konzumiralo alkohol do kasnih sati noć prije sahrane princa Philipa”.

Kako piše list, “očevici su naveli da se te noći prekomjerno pio alkohol, dok su gosti plesali”.

U Velikoj Britaniji je 16. aprila 2021. bio Dan žalosti zbog smrti princa, a zastave su tog dana na zgradama institucija bile spuštene na pola koplja. Sahrana je 17. aprila održana u prisustvu 30 ljudi.

Glasnogovornica premijera Borisa Johnsona rekla je da je bivši direktor komunikacija u njegovom uredu James Slack “održao oproštajni govor” na jednom od događaja.

Slack se u petak izvinio za “ogorčenost” koju je izazvala zabava u njegovu čast.

“Želim da se zdušno izvinim na nanesenoj ljutnji i bolu. Ovaj događaj se nije trebao dogoditi u vrijeme kada se dogodio. Jako mi je žao i preuzimam punu odgovornost”, rekao je Slack.

Iako se britanski premijer u srijedu izvinio u Donjem domu parlamenta zbog zabave kojoj je prisustvovao on i još oko 40 osoba, njegovi komentari naišli su na žestoke kritike opozicije, ali i pojedinih njegovih pristalica koji su ga pozvali da podnese ostavku.

Prethodni članakOdbrana Benjamina Burića druga najbolja intervencija trećeg dana
Naredni članakDijelovi SAD-a bilježe najhladniji period u posljednje tri godine