Naslovnica Sport Novi šok za Đokovića: Ako se ne vakciniše neće moći nastupiti ni...

Novi šok za Đokovića: Ako se ne vakciniše neće moći nastupiti ni na Roland Garrosu

103

Novak Đoković kao i drugi nevakcinisani igrači, neće imati pravo nastupa na Roland Garrosu. Ulsov za nastup na pariškom Grand Slamu bit će valjana potvrda o vakcinisanju, potvrdila je francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu.

Đoković je prije odlaska u Australiju, gdje se želio takmičiti na Australian Openu, potvrdio da nije cijepljen. Drama koja je uslijedila nakon toga bila je duga 11 dana i završila je njegovom deportacijom.

Nevakcinisani Đoković je zbog zdravlja i javnog interesa bio primoran napustiti Australiju, u kojoj je želio doći do 10. naslova na Australian Openu i 21. na Grand Slam turnirima. Ondje je ostao bez prilike, a ne promijeni li svoj status cijepljenosti ili ako se ne promijene aktualna pravila, neće biti u šansi za osvajanje ni Roland Garrosa.

U Francuskoj je donesena odluka o obaveznom cijepljenju za društvene aktivnosti, a to uključuje i sportske događaje, kao i publiku i natjecatelje na njima, kako domaće tako i one koji stižu iz drugih zemalja.

Prema francuskom zakonu o potvrdi o vakcinisanju, kojeg je parlament usvojio u nedjelju, za ulazak na javna mjesta kao što su restorani, kafići, kina i međugradski vlakovi bit će potrebna potvrda o vakcinisanju, prenosi Index.

“Zakon o potvrdi o cijepljenju će se odnositi na sve koji su gledatelji ili profesionalni sportaši. I to do daljnjega. Što se tiče Roland Garrosa, on je u svibnju. Situacija bi se mogla promijeniti do tada i mi se nadamo da će biti povoljnija. Vidjet ćemo, ali očito nema izuzetaka”, objavilo je francusko ministarstvo sporta.

Pitanje je što će Đoković sad napraviti, ako se zna da je Roland Garros dosad bio jedini Grand Slam turnir za koji mu nije bilo potrebna vakcina. Ono je nužno za njegov dolazak u London na Wimbledon i New York, koji je domaćin US Openu. Nedavno je doznao i nužnost primitka cjepiva za dolazak u Melbourne.

Prethodni članakDvojica muškaraca uhapšena zbog napada na devet žena tokom novogodišnje noći
Naredni članakPreminuo organizator legendarnog Woodstocka