Naslovnica Svijet Novi ultimatum braniocima Mariupolja: Predajte se do 13 sati, poštedićemo vam živote

Novi ultimatum braniocima Mariupolja: Predajte se do 13 sati, poštedićemo vam živote

22

Podsjećamo, jučer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da ne vjeruje Rusima kada su pregovori o izlasku branilaca Mariupolja iz grada, podsjećajući na događaj koji se desio 2014. godina u Ilovajsku na istoku Ukrajine

Predstavnici Oružanih snaga Rusije pozvali “militante nacionalnih bataljona i strane plaćenike” blokirane na području tvornice Azovstal u Mariupolju da prestanu s borbama i polože oružje.

Prema riječima čelnika Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, generala Mihaila Mizinceva, ruska vojska garantuje očuvanje života militanata i plaćenika koji odbiju borbu.

– Od 6:00 sati u Mariupolju će biti na snazi “režim tišine”: crvene zastave s ruske strane, bijele zastave s ukrajinske strane.

– Izlazak svih oružanih jedinica Ukrajine i stranih plaćenika bez oružja i municije, bez iznimke, očekuje se najdalje do 13 sati”, rekao je Mizintsev novinarima.

Mizincev tvrdi da su Oružane snage RF presrele radio-komunikacije ukrajinske vojske koja se nalazi na teritoriju Azovstala, a koji kako je ustvrdio, svjedoče da im je skoro nestalo ostalo hrane i vode.

Podsjećamo, jučer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da ne vjeruje Rusima kada su pregovori o izlasku branilaca Mariupolja iz grada, podsjećajući na događaj koji se desio 2014. godina u Ilovajsku na istoku Ukrajine. Tada su rusi garantovali Ukrajincima siguran koridor za izlazak iz opkoljenog grada, no nakon što je ukrajinska kolona napustila grada i krenula dogovorenim rutama, Rusi su otvorili vatru i masakrirali ukrajinske jedinice. Od 1.400 vojnika do slobodne teritorije stiglo je tek njih oko 400.

Nisvet Jusić
Prethodni članakPet osoba povrijeđeno u pucnjavi nakon teravije
Naredni članakKapiten Chelseaja se obračunao s navijačima nakon poraza od Arsenala