Naslovnica Bosna i Hercegovina Novih 157 slučajeva zaraze u Kantonu Sarajevo, tri pacijenta preminula

Novih 157 slučajeva zaraze u Kantonu Sarajevo, tri pacijenta preminula

79

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 85 posto

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 971 uzorak. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 124 osobe.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 120 pacijenata, od kojih je 111 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 85 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 71 pacijent, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 49. Na respiratoru je devet osoba, 17 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.588 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.276 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 71.068 osoba zaraženih koronavirusom i 67.822 izliječene.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 133, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 221, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisana je 331 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Autor: Fena

Prethodni članakRoditeljska kuća Banja Luka dobila donaciju Bosnalijeka
Naredni članakPremier liga Engleske: Zabilježena 94 nova slučaja COVID-19