Naslovnica Bosna i Hercegovina Novinari BIRN-a BiH i Istinomjera dobitnici posebnog priznanja UNICEF-a

Novinari BIRN-a BiH i Istinomjera dobitnici posebnog priznanja UNICEF-a

5

UNICEF-ov konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu s etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci, bio je otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u bh. medijima

Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emina Dizdarević i Jasmin Begić dobitnici su posebnog priznanja za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH za 2022. godinu.

Dizdarević je dobila posebno priznanje za analizu “Stručnjaci upozoravaju da novi udžbenik historije u Tuzli produbljuje podjele“, u kojoj je ukazano kako učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od aprila prvi put detaljnije uče o posljednjem ratu kroz novi dodatak udžbeniku historije za deveti razred, za koji su stručnjaci rekli da je jednostran te da tekst – kao referencu – sadrži publikaciju osobe osuđene za ratne zločine, ali i da ne poštuje smjernice za pisanje udžbenika i ne spominje stradanja svih naroda – što dodatno produbljuje podjele.

Dizdarević, koja skoro deset godina radi kao novinarka BIRN-a, kaže da joj je priznanje za doprinos pravima djece za 2022. godinu jako značajno i važno, jer analiza koja je bila u konkurenciji za UNICEF-ovu nagradu govori o obrazovnom sistemu u našoj zemlji i problematizira zapravo ono čime se djeca suočavaju u sistemu neprilagođenih kurikuluma.

“Drago mi je ukoliko sam bar na mikro nivou doprinijela da se promijeni stanje u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu. Smatram da djeca trebaju učiti i proučavati historiju, odnosno rat u BiH od 1992. do 1995. godine upravo iz sudski utvrđenih činjenica“, kaže Dizdarević koja je ranije bila dobitnica nagrade “Srđan Aleksić“ i drugih.

BIRN-ovom timu Begić se pridružio u julu 2021. godine, a UNICEF-ovo posebno priznanje je dobio za analizu “Srednjobosanski kanton ne poštuje presudu o ukidanju segregacije u školama“ o nepoštivanju presuda zbog kojih su učenici širom BiH još jednu školsku godinu proveli u segregacijskom sistemu.

“Zahvalan sam na priznanju koje je ujedno poticaj i obaveza za još predaniji i profesionalniji rad u budućnosti“, rekao je on.

UNICEF-ov konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu s etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci, bio je otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u bh. medijima.

Nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine – kroz novinarski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film – i ove godine je dodijeljena novinaru Istinomjera, Minelu Abazu.

Abaz je dobitnik Novinarske nagrade za doprinos pravima djece u BiH 2022. koju dodjeljuje UNICEF BiH. Nagradu je dobio za tekst “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” objavljen na portalu Istinomjer.ba.

“Iako imam mnogo tekstova iza sebe, ovo je moja prva nagrada, čast mi je i zadovoljstvo dobiti upravo ovu nagradu uzimajući u obzir kvalitet svih drugih radova. Što se tiče samog teksta, imao sam namjeru i cilj da sveobuhvatno obradim problem zašto BiH ne učestvuje uPISA testiranju. Nakon rezultata PISA istraživanja 2019. koji su bili poražavajući, jedno vrijeme je to bila vijest i svi smo očekivali da će se desiti neki pomak ka institucionalnom rješavanju pitanja sveobuhvatne reforme obrazovanja u BiH“, kazao je dobitnik nagrade Minel Abaz dodajući kako je želio “kroz analitički pristup pokazati šta bi moglo biti, ali kako naši učenice i učenici bez obzira što ne učestvuju u PISA istraživanju ipakostvaruju dobre rezultate na raznim informatičkim takmičenjima i matematičkim olimpijadama”.

Danas smo dodijeli Nagradu za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djece u BiH. Dobitnik ovogodišnje nagrade je Minel Abaz iz redakcije “Istinomjer” sa člankom “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” pic.twitter.com/Ebi87Tyllc

— UNICEF BiH (@UNICEFBiH) November 23, 2022

Član žirija, Boro Kontić, kazao je da su na konkurs pristigle 23 priče o različitim temama – o emocionalnim poteškoćama, influeserima, vjeronauci, djeci migrantima, o talentiranoj djeci, o nasilju u školama, o segragaciji u školama, o sadržaju kurikuluma, a sve su bile kvalitetne.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Rownak Khan, odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je nagrada ustvari priznanje novinarima koji na hrabar način govore o ovim važnim temama.

Napomenula je da se kroz medije može više informisati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava 20. novembra, važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta.

Novinarka BIRN-a BiH, Azra Husarić-Omerović, 2020. godine je bila dobitnica UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.

Ceremoniji dodjele novinarske nagrade prethodila je i projekcija filma “Koji vam je ovo planet?” autora Zorana Ćatića, kao i panel diskusija na kojoj su članica i član ovogodišnjeg žirija Nadina Malićbegović i Boro Kontić na temu “Djeca i mediji” prodiskutovali sadjevojčicama i dječacima Adnom Saidom, Tinom i Murisom od kojih su “iz prve ruke” saznali šta je to što djecu zanima u medijima, kako oni vide medijsku sliku djece, te čuli njihove prijedloge kako izvještavati i unaprijediti medijsko izvještavanje o djeci u najboljem interesu svakog djeteta.

Konkurs je bio otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u BiH, a nagrada je dodijeljena za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

Prethodni članakNovi monstruozan napad ruske vojske na civilne ciljeve u Ukrajini
Naredni članakMesić u Bihaću: Zadovoljstvo mi je biti ovdje…