Naslovnica Magazin O.J. Simpson od jučer je potpuno slobodan čovjek

O.J. Simpson od jučer je potpuno slobodan čovjek

78

Simpson je dospio na naslovnice američke štampe tokom suđenja 1995. u kojemu je bio optužen za ubistvo bivše supruge Nicole Simpson i njenog prijatelja

Bivšoj američkoj nogometnoj zvijezdi i glumcu O.J. Simpsonu istekla je uslovna sloboda u Nevadi u utorak gdje je odslužio devet godina zatvora zbog učešća u oružanoj pljački i otmici u Las Vegasu 2007. godine.

O.J. Simpson iz zatvora je izašao 2017. i od tada je na uslovnoj slobodi.

Podsjećamo, simpson (74) je s još nekoliko naoružanih kriminalaca provalio u hotelsku sobu u Las Vegasu i prisilio dvoje kolekcionara sportskih predmeta da im predaju stvari koje su navodno pripadale Simpsonu, kao i druge sportske predmete.

Godine 2008. osuđen je na maksimalnih 33 godine zatvora za oružanu pljačku i napad.

Simpson je dospio na naslovnice američke štampe tokom suđenja 1995. u kojemu je bio optužen za ubistvo bivše supruge Nicole Simpson i njenog prijatelja.

Suđenje koje su američke televizijske kuće svakodnevno prenosile snažno je podijelilo Ameriku u kojoj dio stanovništva, uglavnom crnog, nije vjerovao da je crna nogometna zvijezda kriva za to ubistvo, a dio, uglavnom bijelaca, da je ubio svoju bivšu suprugu bjelkinju.

Suđenje je kasnije i ekranizirano.

Simpson je na tom suđenju oslobođen krivice, a na građanskoj parnici koju su dvije godine kasnije pokrenuli članovi porodice ubijenog Rona Goldmana proglašen je krivim za te smrti i dosuđeno mu je plaćanje odštete od 33.5 miliona dolara.

Simpson ustrajno tvrdi da nije kriv za ta ubistva, kao i da nije imao namjeru pobjeći u svom bijelom terencu pred hapšenje, nego je išao na grob bivše supruge.

Policijsku potjeru za njim, danas jednu od najpoznatijih američkih televizijskih scena, iz zraka su tada prenosile televizijske kuće.

Snimka sa sušenja za ta ubistva, na kojoj Simpson u sudnici pokušava navući rukavice povezane s ubistvo, potpuno je podijelila tada američku javnost; jesu li to rukavice koje pristaju njemu ili ne?

Prethodni članakKreće velika rasprodaja u PSG-u, moraju zaraditi 100 miliona eura: Evo ko sve odlazi
Naredni članakHiljade ljudi molilo za kišu