Naslovnica Bužim O kojoj Mariji je pjevao Toma Zdravković?

O kojoj Mariji je pjevao Toma Zdravković?

5

Iako je prošlo više od 30 godina od smrti legendarnog Tome Zdravkovića, njegov lik nastavlja biti podjednako fascinantan kao i za života. Na sam pomen njegovog imena budi se neka magijska asocijacija. Razlog tome leži naravno u nepreglednom spisku njegovih kultnih, u vječnost urezanih pjesama.

Obično se za njega kaže da je bio čovjek kafane, boem, meraklija koji je pjevao kafanske pjesme. Sve to je, naravno, tačno. Međutim, on je bio mnogo više od toga.

Toma Zdravković je kompozitor i potpisnik stihova najvećem broju svojih pjesama. To znači da je on svoje pjesme živio, da ih je iskusio. On ih je prvenstveno otpatio, tek onda otpjevao. Stoga, on nije bio čovjek kafane. Ovdje je riječ o čovjeku patnje. S obzirom da je kafana utočište svakom napaćenom Balkancu, tako je i njemu to bio prirodni ambijent u kojem je dosegao sav svoj sjaj i slavu. I kad je pjevao i kad je pio.

Njegove najveće hitove bespredmetno je nabrajati. Čovjek je stvorio toliko maestralnih kompozicija da bi se svaki pokušaj njihovog nabrajanja pretvorio u patetično „biflanje“. Samo jedna od mnogih bravuroznih kompozicija, koje ne poznaju vremenske granice je i „Prokleta nedelja“.

S obzirom da i za ovu numeru potpisuje i stihove i muziku, s punim pravom se može govoriti o prisustvu autobiografskih elemenata u njoj. Riječ je o tipičnoj Tominoj, bolnoj pjesmi.

Detaljnije pročitajte na OVOM LINKU

Nisvet Jusić
Prethodni članakTužilaštvo BiH traži da Veljović bude osuđen za silovanje u Foči
Naredni članakUkradeni drevni novčić vrijedan milion dolara vraćen u Izrael