Naslovnica Bosna i Hercegovina Obilježena 80. godišnjica “Igmanskog marša”

Obilježena 80. godišnjica “Igmanskog marša”

46

Godišnjica je obilježena tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu

Na planini Igman danas je obilježena 80. godišnjica “Igmanskog marša”, legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči, javlja Anadolu Agency (AA).

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obilježena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje godišnjice organizovao je Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS za ograničeni broj učesnika u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite.

“Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama.

Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta.

Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Prethodni članakIZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S FATKOM KULENOVIĆ, PREDSJEDNICOM KLUBA SDP U SKUPŠTINI USK
Naredni članakEdin Branković četvrti na takmičenju u brzom klizanju u Poljskoj