Naslovnica Bosna i Hercegovina Objavljen snimak: Zadrti antivakser napao ljekare, prijetio da će ih pobiti

Objavljen snimak: Zadrti antivakser napao ljekare, prijetio da će ih pobiti

71

Angelov, koji zagrovara desničarsku političar i koji poznat kao borac mjera zatvaranja i vakcinacije protiv korona virusa, uhapšen je kasnije

Ivajlo Ivanov je 17. januara listao fasciklu s dokumentima u svojoj skromnoj doktorskoj ordinaciji u Novom Selu na sjeverozapadu Bugarske, kada je najednom dobio neočekivanu posjetu.

S uključenom kamerom, jedan od najozloglašenijih antivaksera u zemlji Vencislav Angelov uletio je unutra zajedno sa ženom čiji je suprug, koji je inače imao historiju srčanih problema, preminuo pošto ga je Ivanov vakcinisao protiv COVID-19, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Ubiću te, kažem ti, hej, ti kopile”, vikao je Angelov, poznat pod nadimkom “Čikago”, što se moglo čuti na snimku koji je išao uživo na njegovoj Facebook stranici.

Angelov, koji zagrovara desničarsku političar i koji poznat kao borac mjera zatvaranja i vakcinacije protiv korona virusa, uhapšen je kasnije. U napadu su povrijeđeni i ljekar i Angelov.

Predsjednica opštine Novo Selo, Mareila Jordanova rekla je za bugarski servis RSE da je Ivanov potresen zbog incidenta i da je dao izjavu u policiji.

“Zbog ovog slučaja trenutno nekoliko sela nema doktora”, rekla je Jordanova 18, januara.

Incident je ponovo skrenuo pažnju na Bugarsku, članicu Evropske unije, koja ima blizu sedam miliona stanovnika od kojih je manje od 30 posto vakcinisano i koja se trenutno bori da obuzda peti talas pandemije.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je 18. januara prijavila rekordnih 11.181 novozaraženih korona virusom u jednom danu. U toj zemlji trenutno je dominantan omikron soj.

Ukupan broj zaraženih u Bugarskoj premašuje 840.000, sa 32.332 smrtna slučaja od početka pandemije.

Nejasno je s kojim bi se optužbama, ako ih bude bilo, Angelov mogao suočiti, ali Bugarski ljekarski sindikat je pozvao policiju da vodi slučaj do kraja.

“Bugarski ljekarski sindikat neće tolerisati ponižavanje, maltretiranje i napade na lekare koji pokušavaju da rade svoj posao”, naveo je sindikat.

Širenje teorija zavjera

To je jedan od dva napada na medicinsko osoblje koji su poslednjih nekoliko dana prijavljeni u Bugarskoj.

Rođaci jednog pacijenta koji je bio smešten na kovid odeljenju u gradu Ruse na sjeveroistoku zemlje, upali su u bolnicu zahtijevajući da on bude premešten na drugo odjeljenje, uz obrazloženje da on zapravo ni nema virus, izvijestila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) 18. januara.

Poslije ta dva incidenta, bugarska ministarka zdravlja Asena Serbezova stala je u odbranu bugarskih zdravstvenih radnika, navodeći na Facebooku da oni zaslužuju poštovanje, a ne nasilje.

Nova centristička vlada na čelu s premijerom Kirilom Petkovim više puta je apelovala na bugarske građane da se vakcinišu kako bi se smanjio pritisak na bolnice i izbjegle strože mjere.

Za dobar dio antivakserskog raspoloženja u Bugarskoj odgovorne su dezinformacije koje putem društvenih mreža šire Angelov i drugi istaknuti pojedinci i političari, među kojima su i članovi krajnje desne stranke Preporod koja širi teorije zavjere protiv NATO-a, Evropske unije, kao i u vezi s korona virusom.

Članovi Preporoda, predvođeni liderom Kostadinom Kostadinovim koji za vakcine protiv COVID-19 kaže da su “eksperiment”, bili su na čelu velikog protesta ispred parlamenta u Sofiji, 12. januara. Pored kordona intevente policije, oni su protestovali zbog vakcina, eventualnog uvođenja obavezne vakcinacije, takozvanih “kovid pasoša”, ali i drugih mjera protiv korona virusa.

Međutim, stranka je nedavno dovedena u neprijatnost pošto je privatna i nezavisna bugarska televizija bTV objavila informaciju da su četiri od 13 poslanika iz redova Preporoda odlučila da ignorišu stav stranke i prime vakcine. Poslanici su Nikolaj Drenčev, Ivo Ruščev , Stojan Taslakov i Daniel Petrov. Kao i drugi s kojima je razgovarala bTV, Ruščev je negirao da se protivi vakcinaciji protiv COVID-19, ali je to predstavio kao pitanje ličnog izbora.

“Borba se trenutno ne vodi za vakcinisane ili nevakcinisane ljude. Mi se ne borimo za to. Borimo se za ljudska prava. Ja sam napravio svoj izbor i vakcinisao se”, rekao je Rusčev.

Često citirane dezinformacije

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, Drenčev i drugi antivakseri u Bugarskoj često citiraju Atanasa Mangarova, pedijatra i specijalistu za infektivne bolesti iz Sofije.

Mangarov je često citiran u bugarskim medijima i ima milione pratilaca na TikToku, Instagramu i Jutjubu (YouTube), gde objašnjava zašto odbija da se vakciniše, zašto je protiv obavezne vakcinacije i deli priče o problemima s vakcinama.

On se zalaže za prirodni imunitet koji se stiče nakon preležane bolesti, naspram onog koji se dobija vakcinacijom. Tvrdi da je to jedino rješenje protiv novih sojeva korona virusa.

Prethodni članakEnis Bešlagić ušetao u TV emisiju s Nebojšom Vukanovićem: “Na pos'o, na pos'o!”
Naredni članakDio Evrope pogodila snježna oluja, na autoputu se sudarilo oko 40 vozila