Naslovnica Bosna i Hercegovina Obustavljena istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma

Obustavljena istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma

76

Krkić se, prema ranijim informacijama iz policije, nalazi u Norveškoj, gdje je u augustu 2020. prvostepeno osuđen na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva kod Prijedora

Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.

“Uvidom u evidencije koje vodi tužilaštvo utvrđeno je da je protiv navedenog obustavljena istraga jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo”, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Javnog tužilaštva Republike Srpske.

MUP RS-a je početkom decembra 2017. podnio izvještaj protiv Krkića zbog sumnje da je “od novembra 2011. do augusta 2016. u više navrata uplatio veće sume novca za koji se sumnja da je korišten za izvršenje krivičnih djela iz oblasti terorizma”, da bi u augustu 2018. godine uslijedila dopuna izvještaja.

U prijavi se navodilo, kako je BIRN BiH ranije pisao, da je Krkić određenu sumu novca uplatio na račun Huseina Bilala Bosnića znajući da će biti upotrijebljen za izvršenje krivičnih djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe”.

Bosnić je ranije u Sudu BiH pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa tako što je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u takozvanoj Islamskoj državi.

Krkić se, prema ranijim informacijama iz policije, nalazi u Norveškoj, gdje je u augustu 2020. prvostepeno osuđen na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva kod Prijedora.

Banjalučko Okružno tužilaštvo je optužilo Krkića da je 28. jula 2014. u cafe baru “San” u Trnopolju hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. On je prvostepenom presudom oslobođen krivice po toj optužnici, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Krkić je u međuvremenu otišao u Norvešku, čiji je državljanin, gdje je osuđen na šest godina zatvora zbog nasilja u porodici, odnosno fizičkog zlostavljanja i maltretiranja supruge i petero djece, a prema pisanju medija, Okružni sud u norveškom gradu Dramenu ga je osudio na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva, nakon što je preuzet predmet iz BiH.

U Republičkom tužilaštvu kažu da u radu trenutno nemaju predmeta koji se odnose na terorizam i koji su povezani sa ovim krivičnim djelom.

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakGODINA DINAMIKE I PROJEKATA: U BOSANSKOM PETROVCU PROŠLU GODINU OCIJENILI USPJEŠNOM
Naredni članakSvjetski juniorski prvak preminuo nakon nesreće u lovu