Naslovnica Bosna i Hercegovina Od marta ni zaraženi neće morati u izolaciju: Johnson najavio ukidanje većine...

Od marta ni zaraženi neće morati u izolaciju: Johnson najavio ukidanje većine mjera

34
0

“S obzirom na to da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti naputcima i preporukama”, istaknuo je Johnson

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da iduće sedmice ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja omikron soja koronavirusa, te da u martu planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Od četvrtka 27. januara nošenje maske neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

“S obzirom na to da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti naputcima i preporukama”, istaknuo je Johnson.

Rekao je da ne planira produžiti obvezu izolacije za osobe pozitivne na covid-19 nakon što to pravilo istekne 24. marta. Tu će obavezu možda ukinuti i prije tog datuma.

“Nećemo zakonski prisiljavati ljude na izolaciju ako imaju gripu”, rekao je.

U Velikoj Britaniji je više od 152.000 ljudi umrlo od covida-19.

Najnoviji raspoloživi podaci pokazuju pad novozaraženih od gotovo 40 posto na sedmičnom nivou, a broj hospitaliziranih se stabilizirao. Broj pacijenata na intenzivnoj njezi, koji je tokom vala omikrona bio mali, također pada.

Popuštanje mjera, za koje je dio konzervativne većine ocijenio da guše slobodu, dolazi ranije od očekivanog i u prilikama neviđene krize za Borisa Johnsona, koji je zaglibio u skandalu zbog organiziranja zabave u Downing Streetu u vrijeme dok je u zemlji na snazi bila zabrana okupljanja. U Britaniji svaka nacija odlučuje o svojoj politici na polju zdravstva.

Prethodni članakU kući u Visokom pronađeno više od dvije kile droge, pištolj, municija…
Naredni članakSattler posjetio Foču: Zapaljiva retorika ima stvarne posljedice u lokalnim zajednicama

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime